STRUKOVNO OBRAZOVANJE

SREDNJOJ ŠKOLI BUZET DODIJELJENA NAGRADA ZA ERASMUS+ PROJEKT: Primjer dobre prakse u realizaciji EU projekata



Ponosni smo da se naši učenici zapošljavaju u lokalnom okruženju ili upisuju željene studije. Drugim riječima, po završetku srednjoškolskog obrazovanja ne provode vrijeme na zavodu za zapošljavanje niti kupuju jednosmjernu kartu za odlazak iz Hrvatske, kaže ravnateljica Margareta Gumilar

Srednjoj školi Buzet dodijeljena je nagrada za projekt s najboljom primjenom Europskog kreditnog sustava u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju (ECVET), na "Danu inspiracije - Inspirativne ideje za Erasmus+ u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja" održanom u Zagrebu u organizaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije i Zagrebačkog inovacijskog centra. ECVET je europski alat za prijenos, prikupljanje i priznavanje vještina i znanja stečenih u različitim sustavima i državama, a s ciljem standardizacije i međusobnog priznavanja strukovnih kvalifikacija.

Praksa u Sloveniji

Strukovnjaci buzetske Srednje škole već godinama putuju na praksu u Sloveniju, a gimnazijalci se sada spremaju za Poljsku i Nizozemsku zahvaljujući sredstvima koja je buzetska Srednja škola povukla iz EU fondova s obzirom da joj je upravo odobren treći Erasmus+ projekt. Škola je u prethodna dva projekta povukla gotovo milijun kuna. Prva iskustva na realizaciji EU projekata stekla je dvogodišnjim projektom CAD/CAM Technologies, koji je realiziran u sklopu EU programa Erasmus+ za 2015. godinu, a u tijeku je provedba drugog po redu dvogodišnjeg Erasmus+ projekta "Industrijska računala i mikroupravljači u mehatronici". Buzećani se u suvremeno opremljenim kabinetima Srednje tehničke škole Kopar osposobljavaju za primjenu industrijskih računala i mikroupravljača u nastavi, od odabiranja komponenata, projektiranja i sastavljanja računala do programiranja cjelokupnog sustava.

Kada je Agencija za mobilnost i programe Europske unije raspisala natječaj za projekt s najboljom primjenom Europskog kreditnog sustava u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju (ECVET), Srednja škola Buzet prijavila je upravo projekt "Mikroupravljači i industrijska računala u mehatronici" u sklopu kojeg su učenici već bili na dvjema mobilnostima, a upravo pripremaju maturante tehničare za električne strojeve s primijenjenim računalstvom za 3. i 4. mobilnost. U Hrvatskoj trenutno 12 škola koristi ECVET u svojim projektima, a na natječaj se javilo šest škola. Na temelju ocjenjivačkog kriterija definiranog pravilnikom natječaja radna skupina stručnjaka za ECVET donijela je odluku da se za pobjednika natječaja izabere upravo buzetska škola.

Motivirani učenici

- Ova nam nagrada puno znači jer zahvaljujući primjeni ECVET-a učenicima priznajemo znanja i vještine stečene na stručnoj praksi u inozemstvu, ocjenjujemo ih i ocjene prenosimo u redovne nastavne predmete, u ovom projektu to su predmeti Mikroupravljači i Industrijska računala. Na taj način učenici tijekom boravka u inozemstvu odrade dio nastavnog programa iz tih predmeta praktično obavljajući unaprijed dogovorene vježbe i zadatke koji su unaprijed osmišljeni u projektnoj prijavi. Učenici su visoko motivirani za rad u okruženju koje im omogućuje praktično uvježbavanje stečenih znanja, kaže ravnateljica Margareta Gumilar.

Nagrada, prijenosno računalo, dodijeljena je na prigodnom skupu u organizaciji Agencije u sklopu Erasmus dana. Preuzela ju je profesorica Sanja Pincan, jedna od koordinatorica EU projekata u Srednjoj školi Buzet. Na Erasmus dan buzetska Srednja škola pozvana je i kao primjer dobre prakse u realizaciji projekata, posebno u završnom dijelu projekta i nakon formalnog završetka projekta.

- Jedan od ciljeva nam je povećanje zapošljivosti naših učenika u lokalnom okruženju te odlazak na stručne studije u području strojarstva i elektrotehnike radi potreba lokalnog gospodarstva. Dobrom diseminacijom, odnosno širenjem rezultata projekata, dajemo informaciju lokalnom gospodarstvu, obrtnicima, poduzetnicima o vještinama i kompetencijama koje naši učenici dobivaju kroz Erasmus+ projekte te povećavamo interes za njih. Ponosni smo da se naši učenici nakon završetka srednje škole zapošljavaju u lokalnom okruženju ili upisuju željene studije. Drugim riječima, naši učenici nakon završetka srednje škole ne provode vrijeme na zavodu za zapošljavanje, niti kupuju jednosmjernu kartu za odlazak iz Hrvatske, ističe ravnateljica Gumilar koja je o ovom iskustvu dobrog širenja rezultata, povezivanja lokalnog gospodarstva, lokalne uprave, Grada Buzeta i škole, govorila pred stotinjak zainteresiranih budućih prijavitelja projekata u strukovnom obrazovanju u okviru programa Erasmus+. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini