PULA: PRILIKA ZA DOBIVANJE 30 MILIJUNA KUNA

Nedostaje još 100 milijuna za izgradnju novog školskog centra na Stoji


Ministarstvo znanosti i obrazovanja raspisalo je poziv za srednje strukovne škole i županije (kao njihove osnivače), za uspostavu regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju. Za tu je namjenu iz EU fondova osigurano oko milijardu kuna, a što će se od svega i realizirati bit će poznato nakon 15. lipnja do kada je javni poziv i otvoren.

Pulska škola visoko rangirana

Za Pulu, odnosno Istarsku županiju, mogućnost je to da se osiguraju sredstva za izgradnju dugo najavljivanog projekta Turističko-ugostiteljskog centra kompetencija na Stoji, u kojem se namjeravaju objediniti svi kapaciteti Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu.

Ministarstvo obrazovanja je raspisalo poziv za škole koje žele postati Centri kompetencije u određenom području strukovnog obrazovanja te škole trebaju do 15. lipnja, zajedno sa svojim osnivačima, napraviti Razvojni plan koji će Ministarstvo bodovati i pridodati već ranije osvojenim bodovima. Prema neslužbenim informacijama, pulska škola već je visoko rangirana u vrednovanjima, a neslužbeno doznajemo da je pulski ŠTUT već među deset posto najbolje ocjenjenih strukovnih škola u Hrvatskoj. Ovo je važno jer ministarstvo u srpnju namjerava raspisati ograničeni poziv, samo za odabrane centre kompetencije, za nadogradnju, opremanje i adaptaciju škola, odnosno odabranih centara kompetencija.

Poznato je da je za projekt na Stoji građevinska dozvola spremna, ali je problem pri realizaciji ovog projekta nedostatak sredstava. Prema neslužbenim informacijama, iznos koji će se bespovratno dodijeliti bit će maksimalno oko 30 milijuna kuna, a za cjelokupnu realizaciju pulskog projekta potrebno je više od sto milijuna kuna (prema troškovniku 135 milijuna kuna).

- Projekt Turističko-ugostiteljskog centra kompetencija Pula od velikog je značaja za unapređenje strukovnog obrazovanja u Istri. Uspostavom modernog i inovativnog Centra cilj nam je podići razinu obrazovne infrastrukture, kao i programa u turizmu i ugostiteljstvu. Stvaranje konkurentnih kadrova koji odgovaraju potrebama tržišta rada u sektoru turizma i ugostiteljstva od velike je važnosti za Istru, najturističkiju hrvatsku regiju, ističu u uvodu odgovora na naš upit iz Kabineta župana Istarske županije.

Rezervirano 20 tisuća kvadrata

U obrazloženju iz Županije pojašnjavaju da na poziv ministarstva, škole, koje žele postati Centri kompetencije u određenom području strukovnog obrazovanja, trebaju do 15. lipnja zajedno sa svojim osnivačima napraviti Razvojni plan, a da će nadležno ministarstvo potom, nakon dovršetka postupka ocjenjivanja razvojnih planova, izraditi završne ljestvice poretka i donijeti odluku o imenovanju budućih centara kompetencija.

- Imenovani Centri kompetencija, moći će aplicirati na natječaje dostupne kroz Operativni program "Konkurentnost i kohezija" te "Učinkoviti ljudski potencijali". U ovom trenutku prerano je govoriti o školama koje se planiraju prijaviti, zaključuju iz Županije.

Inače, prije više od godine dana uspostavljena je suvlasnička zajednica na građevinskoj čestici na Stoji na kojoj je predviđena gradnja budućeg Turističko-ugostiteljskog centra kompetencija Pula. Riječ je o čestici veličine nešto više od 20.475 četvornih metara, od kojih je 15,3 tisuće kvadrata u vlasništvu Grada Pule, 253 kvadrata u vlasništvu Istarske županije, a nešto manje od pet tisuća kvadrata u vlasništvu Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu (ŠTUT). Na gradskom zemljištu nalaze se dva skladišta, školsko igralište, šupa, dvorište i dijelovi dvorišta obližnjih zgrada. Na školskom zemljištu nalaze se, pak, škola, sportska dvorana i kuća. U korist Istarske županije preneseno je pravo građenja, a Županiji je dana i suglasnost za opterećivanje prava građenja u korist trećih osoba.

Istarska županija je prije par godina osmislila projekt Pulske srednje škole, da bi u određenom periodu riješila problem jednosmjenske nastave i omogućila dostojne uvjete pulskim srednjoškolcima. Najvažnije odrednice tog projekta jesu stvaranje Centra novih tehnologija na Vidikovcu, Društvenog centra (Žuta škola) i Turističko-ugostiteljskog centra na Stoji, ali i izgradnja Medicinske škole. I dok je Centar novih tehnologija na Vidikovcu realiziran, kao i Društveni centar u Žutoj školi, za Centar na Stoji i Medicinsku školu ne uspijeva se osigurati financijska sredstva.

Kako su već naveli iz Županije, razlog izgradnje Centra na Stoji je stvaranje moderne i inovativne obrazovne infrastrukture koja odgovara potrebama tržišta rada u sektoru turizma i ugostiteljstva. Prema idejnom rješenju, rad škole nalikovao bi realnom poslovnom okruženju. Projektom se želi uvesti nove kurikulume, koji bi bili usklađeni s potrebama poslodavaca u turističko-ugostiteljskom sektoru. Definirala bi se i nova ugostiteljsko-turistička zanimanja primjerena djeci s posebnim potrebama, koja bi im omogućila uključivanje na tržište rada (vrtlar, nosač prtljage, vratar, čistač bazena....). Pored obrazovanja učenika, podjednako važna su i stručna usavršavanja za nastavnike da bi mogli primjenjivati nove tehnike i tehnologije rada te pripremati buduće kadrove za poslodavce u turističko-ugostiteljskom sektoru. (G. ROJNIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini