POSTAJEMO GRAD HOTELA

Pula svoj razvoj planira na turizmu: HOTELI NA VALKANAMA, MAX STOJI I VALOVINAMA, HOSTEL U ROJCU, KONGRESNI CENTAR U ŠIJANI...

(D. ŠTIFANIĆ)

(D. ŠTIFANIĆ)


Najnovije izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana (GUP) zorno pokazuju što je u planu ucrtano i kakvu prostornu strategiju ima Grad. Pojednostavljeno, da se sutra jave ulagači, na području Pule, nakon provedenih natječaja za određene lokacije, mogu niknuti novi turistički punktovi, najmanje 10-tak hotela, nekoliko hostela…

Pula je definitivno grad koji svoj razvoj i budućnost orijentira prema turizmu. Kada bi se kojim slučajem sutra pojavili zainteresirani investitori koji su spremni uložiti novce u gradnju kompleksa turističke namjene, mogli bi birati maltene zatvorenih očiju. Lokacija ima mnogo, treba samo vidjeti što kome paše, pribaviti dozvole i krenuti s radovima. Upravo najnovije izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana (GUP) zorno pokazuju što je u planu ucrtano i kakvu prostornu strategiju ima Grad.

Pojednostavljeno, da se sutra jave ulagači, na području Pule, nakon provedenih natječaja za određene lokacije, mogu niknuti novi turistički punktovi, najmanje 10-tak hotela, nekoliko hostela. Ne, ne radi se o novim zahvatima, jer takvu namjenu prostora već duže vrijeme definiraju prostorni planovi. Aktualne zadnje izmjene GUP-a, koji je u ožujku prošao javnu raspravu, trebalo bi idući mjesec usvojiti Gradsko vijeće. U izmjene se išlo jer je GUP trebalo uskladiti s županijskim Prostornim planom donesenim 2016. godine, a u izmjeni je i Prostorni plan Grad Pule. Oba plana prije nego što dođu na vijećničke klupe, treba amenovati nadležno ministarstvo.

Zdravstvena namjena

Pročešljali smo GUP i doslovno se izgubili u šumi hotela i planiranih postelja. U Gradu kažu: nije to ništa novo, sve je to ucrtano u GUP još 2008. godine. No u kratkoj anketi koju smo proveli među kolegama i dijelom građana jasno je da javnost nedovoljno zna. To ne znači da netko nešto skriva, već jednostavno planovi po okončanju rasprave de facto postaju prostorni dokument koji definira nekakav prostorni koncept, a rijetki su oni koji će u njega zaviriti ukoliko za to nemaju interesa, odnosno ako ne misle nešto i graditi.

Ipak najsvježija izmjena definitivno je planiranih 100 postelja na području Štinjana koje se proglašavaju zonom zdravstvene namjene, a radi se o prostoru u blizini Hidrobaze. Tamo bi se trebao izgraditi zdravstveni objekt s kapacitetom od sto postelja, a namjera je orijentacija na zdravstveni turizam. Tako je lokacija Štinjan po pitanju zdravstvenog turizma zamijenila Mornaričku bolnicu. U Gradu Puli potvrđuju da su zaprimili zahtjev pulskog Sveučilišta da, osim stambene i poslovne namjene, Mornarička bolnica ima javnu i društvenu namjenu. Poznato je od ranije da će po otvaranju nove bolnice zgradu Mornaričke za svoje potrebe koristiti Sveučilište Jurja Dobrile, a to je sada osigurano i prostornim planovima. Kako doznajemo, za gradnju budućeg zdravstvenog objekta u Štinjanu zainteresirana je tvrtka NR Transport, koja je i uputila zahtjev, a suglasnost je dao tamošnji Mjesni odbor. ( Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater