NAJUSPJEŠNIJI DOSAD

Međunarodni sajam "S klobasicom u Europu": SVETI PETAR U ŠUMI NA DVA SE DANA PRETVORIO U GRAD OD KOBASICA

| Autor: Anđelo DAGOSTIN, snimio Dejan ŠTIFANIĆ


Ono što svi hvale je to što smo sajam proširili u dva šatora, a posebice u klaustar pavlinskog samostana gdje se oba dana odvijao vrlo posjećen cooking show, što je pun pogodak, rekao je supetarski načelnik Mario Bratulić

I drugog se dana međunarodnog sajma "S klobasicom u Europu" u najmanju istarsku općinu, Sveti Petar u Šumi, slio veliki broj posjetitelja koji su mogli uživati u bogatom programu i ponudi, budući da je na sajam pristiglo više od stotinu proizvođača kobasica i ostalih tradicionalnih proizvoda iz zemlje i cijele srednje Europe.

Dan je počeo istarskim doručkom za partnere i goste sajma, a potom je za pedesetak sudionika organizirano pješačenje stazama Supetarštine. U klaustru pavlinskog samostana prije podneva je započeo kulinarski show uz prigodnu ponudu jela. Mogli su se tako kušati pljukanci sa šugom od istarskih klobasica, fritaja s istarskim klobasicama, istarski ćevap s bijelim tartufom, vojvođansko-turijska kobasica sa slatkim dinstanim kupusom, istarska klobasica po starinski u malvaziji s krumpir salatom, bišteka od boškarina u umaku od viskija i suhih šljiva, unegački batak s istarskom kobasicom i pireom od celera te vojvođanski paprikaš iz Lemeša.

Klobasica po starinski

Zainteresiranim posjetiteljima prikazana je izrada istarske klobasice po starinski u kojoj je sudjelovalo desetak najuspješnijih kobasičara s premijerne manifestacije "Kobasica po strainski", ali i neki gosti poput najuzornije seoske žene za 2017. godinu Renate Bedeković. Dan ranije su u večernjim satima proglašene najbolje istarske klobasice po starinski. Stručno ocjenjivanje domaćih kobasica proizvedenih u istarskim kućanstvima održano je početkom veljače. Pristigao je 61 uzorak, a za ovogodišnjeg šampiona "Istarske klobasice po starinski" proglašen je Ivan Macuka iz Svetog Petra u Šumi. Drugo mjesto osvojio je Miroslav Bančić iz Svetog Petra u Šumi, a treće Viktorin Jurić iz Pazina.

U nedjelju su se posjetitelji pridružiti vođenom pješačenju kontemplacijskom pješačkom stazom "Križni put oca Danijela Hekića", koja je otvorena ovog mjeseca. Sajam je zatvoren nakon podjele sajmenih nagrada za posjetitelje.

- Ovo je najbolji sajam do sada, gužva je bila tijekom oba dana od jutra do noći, a čujem i od vlasnika obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava da su zadovoljni prodajom. Ono što svi hvale je to što smo sajam proširili u dva šatora, a posebice u klaustar pavlinskog samostana gdje se oba dana odvijao vrlo posjećen cooking show, što je pun pogodak. Tako se cijeli Sveti Petar u Šumi na dva dana pretvorio u grad od kobasica, kaže supetarski načelnik Mario Bratulić.

Prvoga dana sajma posjetitelji su mogli svjedočiti izradi najduže kobasice, ali i šestom Svjetskom prvenstvu u nadivanju klobasica na beku, na kojem je sudjelovalo deset sudionika. Najspretnija je bila pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac koja je osvojenu nagradu donirala nekoj od supetarskih udruga. U tom je natjecanju sudjelovala i državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković. Proglašeni su i novi vitezovi od klobasic: Robert Iveta, Slađan Novosel i Zdravko Masnak.

Predstavljeni su i šampioni ovog sajma. Najbolji kobasičar je Dario Šimonović, vlasnik Pršutarne Jadruhi u Vižinadi, koji je proglašen pobjednikom u dvije od pet ocjenjivanih kategorija, i to za istarsku kosnicu i za najbolju istarsku kobasicu. U kategoriji specifičnih kobasica šampion je postala tvrtka Gavrilović iz Petrinje, najbolju slavonsku kobasicu dao je OPG Zvonko Arić iz Starog Petrovog Sela u Brodsko-posavskoj županiji, a šampion u kategoriji kulenovih seka je tvrtka Ari agro iz Nove Gradiške. Na ocjenjivanje koje je provela udruga senzornih analitičara Gustus iz Pazina pristigla 54 su uzorka kobasica.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD PONEDJELJKA

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater