NOVI TERMIN

SVETI PETAR U ŠUMI: Sajam kobasica održat će se u kolovozu

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ
Komisija senzornih analitičara ocjenjivat će kobasice u više kategorija (M. MIJOŠEK)

Komisija senzornih analitičara ocjenjivat će kobasice u više kategorija (M. MIJOŠEK)


Zainteresirani izlagači moraju se prijaviti u terminu od 1. do 3. kolovoza (ili do zauzeća slobodnih izlagačkih mjesta), a uoči sajma održat će se i stručno ocjenjivanje kobasica u sedam kategorija

Ovogodišnji tradicionalni sajam "S klobasicom u Europu" spojit će se s lani pokrenutim ljetnim sajmom kobasica i održati od 21. do 23. kolovoza, javljaju iz općine Sveti Petar u Šumi. Uobičajeni termin sajma "S klobasicom u Europu" bio je 21. i 22. ožujka, pa je zbog pandemije koronavirusa najprije odgođen na 18. i 19. travnja, a kad je postalo izvjesno da se ni tada neće moći održati, određen mu je sigurniji ljetni termin, pod pretpostavkom da će do tada pandemija proći te da će nacionalni i županijski stožeri Civilne zaštite do tada dopustiti održavanja sajmova i sličnih većih manifestacija.

Potrebno je ponoviti prijave

Sajam će se, kao što je uobičajeno, održati u središtu Svetog Petra u Šumi, u velikom šatoru na trgu, klaustru pavlinskog samostana i na drugim vanjskim površinama. Prijave za ljetno izdanje sajma S klobasicom u Europu moraju se ponoviti, pa se zainteresirani izlagači moraju prijaviti u terminu od 1. do 3. kolovoza (ili do zauzeća slobodnih izlagačkih mjesta). Uoči sajma održat će se i stručno ocjenjivanje kobasica u sedam kategorija, o čemu će proizvođači i izlagači biti na vrijeme obaviješteni.

- U novim okolnostima, naš sajam će nastaviti s promocijom tradicionalnih hrvatskih kobasičarskih proizvoda i na jedinstvenom mjestu u središtu turističke Istre predstaviti najveći hrvatski 'grad od kobasica'. Za vrijeme sajma, u ljetnim večernjim terminima, održavat će se brojni programi, od degustacije i prodaje kobasičarskih i tradicionalnih proizvoda, izbora 'vitezova od klobasic', nagradnih igara, glazbenih i sportskih programa, do gastro-evenata u znaku kobasica i specijaliteta koji se mogu pripremiti od kobasica, poručuje u ime organizatora supetarski načelnik Mario Bratulić.

Svjetsko prvenstvo u nadivanju

Tijekom sajma održat će se, kaže Bratulić, i sedmo svjetsko prvenstvo u nadivanju kobasica na beku u izmijenjenom noćnom izdanju. U sklopu manifestacije komisija senzornih analitičara Europskog saveza salamera i kobasera ocjenjivat će kobasice u više kategorija pri čemu će se izabrati nacionalni i međunarodni šampioni u sedam kategorija.

- Nastojat ćemo našu tradiciju održati na najbolji mogući način, a želja nam je da u novonastaloj situaciji još više potaknemo naše ljude na potrošnju tradicionalnih hrvatskih kobasičarskih i ostalih proizvoda, poručuje je načelnik Bratulić.

Do ljetnog termina sajma "S klobasicom u Europu" trebala bi biti dovršena i Hrvatska kuća od kobasica u Svetom Petru u Šumi, koja će poslužiti i kao infrastruktura za cjelogodišnja događanja posvećena suhomesnatim proizvodima i mjesto okupljanja njihovih ljubitelja iz zemlje i inozemstva, kaže također Bratulić te najavljuje i nove manifestacije poput 'Istarske praščine' početkom prosinca i zimskog sajma "S klobasicom u Europu" u siječnju 2021. godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater