SVE SE PRIJAVLJUJE POLICIJI, ALI...

MASOVNO TROVANJE MAČAKA U ROVINJU: Građani tvrde da su životinje ubijene otrovima i kiselinama te UPUCANE PUŠKOM

Trovanje životinja, najčešće mačaka vrši se sustavno, u Marini, u Starom Gradu te okolici škole Jurja Dobrile… U Starom Gradu mačke, golubovi i galebovi ubijaju se i iz puške. I kad pomislite da ste sve već čuli, dolazi još gora informacija. U krugu bolnice dr. Martin Horvat mačkama je u hrani servirana kiselina. Pitam se kakvi to pojedinci šeću i žive među nama?!, rekla nam je Maria Blažina

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ
Jedna od otrovanih maca Marie Blažina

Jedna od otrovanih maca Marie Blažina


"Ne možete niti zamisliti na koje sve načine u Rovinju ubijaju životinje: truju ih otrovima, kiselinama, pucaju iz zračne i malokalibarske puške… Životinje pate danima, na sve strane im izlazi krvavi sadržaj, one ugibaju u mukama, doslovno plaču i jauču da je to strašno za gledati, a mi se pitamo kako im netko može svjesno nanijeti toliku bol?! U svega dva mjeseca, od početka studenog do danas, u Rovinju znamo za 20-ak otrovanih životinja, što pasa, što mačaka, mahom vlasničkih - da se ne bi mislilo da su samo 'ničije' životinje na meti - te usmrćivanje dvije mačke puškom". Ovu strašnu priču ispričale su nam Rovinjke koje svakodnevno hrane životinje na javnim hranilištima, ali i same posjeduju kućne ljubimce od kojih su neki i uginuli.

- Moja je mačka bila prva koja je i službeno registrirana kao otrovana početkom studenog, a nakon nje zaredale su se i druge. Na žalost, nije preživjela, rekla nam je Maria Blažina iz Rovinja te potvrdila da su, nakon više zabilježenih slučajeva trovanja, napravili i mapu na kojoj su naznačene lokacije. - Osim što su lokacije na javnim zelenim površinama, u blizini su ugostiteljski objekti i dućani, a također je poznato da se na tim mjestima zadržavaju i hrane slobodno živuće mačke. Naša sumnja je da je otrov bio namijenjen ciljano slobodno živućim mačkama kako bi im se sustavno smanjio broj u gradu Rovinju, otvoreno kaže Blažina, umorna od tolikog zatvaranja očiju nadležnih pred masovnim trovanjem i pomorom kućnih ljubimaca koje ne može biti slučajno.

Opisujući događaje, rekla nam je da ona brine o slobodno živućim mačkama kojih u Rovinju ima baš kao i u svakoj sredini, a pogotovo u turističkom mjestu bogatom ugostiteljskim objektima.

- Većina građana Rovinja voli životinje te stoga ima puno kućnih ljubimaca, ponajviše pasa i mačaka. Gotovo svaka kuća ima psa ili mačku, ili oboje. Mjesto je malo, promet je slab pa mačke često izlaze same na ulicu. Mačka Klea, tigrica od pet godina, bila je jedna od tih kućnih mačaka, koja je uglavnom bila u ili oko kuće. Uredno sterilizirana, redovito cijepljena, zaštićena od nametnika, Klea je bila jako draga, pitoma, mazna i puna povjerenja prema ljudima. Kako živimo u blizini OŠ Jurja Dobrile znala je pratiti djecu do škole, te se zadržavati i igrati na obližnjoj livadi ili po žbunju između zgrada u kvartu. Vrlo rijetko znala je prenoćiti vani, možda jednom u mjesec dana. Tako je u noći s 1. na 2. studenog prenoćila vani, nakon čega je bila vidno umornija i manje živahna nego inače. Odvela sam ju veterinaru, no u početku ni njemu nije bilo jasno što joj je. Kasnije sam saznala da 'kumulativni otrovi za trovanje štakora' djeluju jako sporo i može proći više dana, pa čak i tjedana do uginuća. Klei je bilo malo bolje, pa malo gore, a nakon što smo i veterinar i ja shvatili da je otrovana više joj nije bilo spasa, ispričala nam je Blažina.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater