jučer u barbanu

Dan otvorenih vrata osnovne škole "Jure Filipovića": Roditelji informirani o vršnjačkom nasilju i opasnostima Interneta

| Autor: Glas Istre
(Foto: PU istarska)

(Foto: PU istarska)


U sklopu Dana otvorenih vrata Osnovne škole "Jure Filipovića" iz Barbana, voditeljica poslova prevencije Policijske uprave istarske Alica Rosić - Jakupović, održala je jučer edukaciju roditelja učenika i nastavnika o vršnjačkom nasilju.

Dan otvorenih vrata i završetak školskog projekta "Kroz književni svijet u sigurniji Internet" bio je prigoda da više od 80 nastavnika i roditelja učenika škole saznaju nešto više o problematici vršnjačkog nasilja, a posebno o opasnostima u kojima se mogu naći djeca prilikom korištenja informacijsko-komunikacijskih tehnologija.

- Djeca se nalaze u riziku već samim posjećivanjem web stranica koje promiču govor mržnje, samoozljeđivanje, agresiju ili druga nepoželjna ponašanja, a često nisu svjesna kojim opasnostima se izlažu kada šalju svoje fotografije ili video uratke osobama koje ne poznaju u živo ili komuniciraju sa takvim osobama.

Upravo su roditelji ti koji, prema odredbama Obiteljskog zakona, imaju pravo, dužnost i odgovornost nadzirati dijete u njegovu druženju s drugim osobama, kao i komunikaciju na društvenim mrežama, odnosno drugim oblicima komunikacije te im zabraniti druženja i komunikaciju koja nije u skladu s djetetovom dobrobiti. Kako bi se poštivale sve odredbe Protokola o postupanju u slučajevima nasilja među djecom i mladima jako je važna suradnja roditelja i odgojno - obrazovnih ustanova, koje su dužne prijaviti policiji sve događaje vršnjačkog nasilja, pojasnila je voditeljica.

Kako bi roditelji lakše prepoznali opasnosti u kojima im se djeca mogu naći, policija je prezentirala kaznena djela i prekršaje koji predstavljaju kažnjive vrste nasilja, ali i načine zaštite koji se odnose na sljedeće: postavite djeci pravila korištenja interneta, povremeno zajednički posjećujte internetske stranice, savjetujte djecu da se nikada ne sastaju sa osobama koje upoznaju putem interneta, savjetujte djecu da na internetu ne smiju ostavljati osobne informacije uključujući i fotografije i video zapise (o sebi ili članovima obitelji) te da ne pišu nešto čega se kasnije mogu sramiti, upoznajte se s online prijateljima vašeg djeteta.

Vaše dijete ima pravo na privatnost, ali je vaša dužnost znati s kime komunicira, poručuju iz policije.

Roditelje i nastavnike je Rosić - Jakupović uputila da naglase djeci kako nisu kriva ukoliko postanu žrtve virtualnog nasilja te da im zbog toga neće oduzeti pravo na korištenje računala/mobitela, jer upravo je to jedan od glavnih razloga zbog kojeg djeca ne govore odraslima kada postanu žrtve nasilja na internetu.

U znak zahvale škola je poklonila policijskim službenicama uratke nastale iz projekta "Kroz književni svijet u sigurniji Internet".

Policijski službenici zaduženi za poslove prevencije tijekom cijele školske godine održavaju edukacije u osnovnim i srednjim školama u Istri na teme vršnjačkog nasilja i nasilja počinjenog putem interneta, kako za učenike, tako i za djelatnike škola i roditelje, kako bi ciljana skupina osvijestila koja su to ponašanja kažnjiva, na koji način potražiti pomoć i koje sankcije mogu očekivati počinitelji ovakvih kaznenih djela i prekršaja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater