bravo!

Balotini ekonomisti oduševili na 11. Međunarodnom natjecanju "Poslovni izazov zapadnog Balkana"

| Autor: Glas Istre
(Foto: SŠ Mate Balote Poreč)

(Foto: SŠ Mate Balote Poreč)


"Poslovni izazov" višednevno je natjecanje u poduzetništvu za učenike srednjih škola. Natjecanje se dijeli na četiri regionalna, jedno nacionalno i jedno međunarodno natjecanje, a održava se od 2013. godine. 

Nakon završetka državnog natjecanja, 20 najboljih natjecatelja i njihovi mentori sudjeluju na međunarodnom natjecanju "Poslovni izazov zapadnog Balkana" gdje se pridružuju ostalim natjecateljima iz regije (Srbija, Crna Gora te Bosna i Hercegovina).

(Foto: SŠ Mate Balote Poreč)(Foto: SŠ Mate Balote Poreč)

Cilj natjecanja je razvijanje komunikacijskih i prezentacijskih vještina, stjecanje samopouzdanja učenika te razvijanje ideje od "nule" do poslovnog plana, čime učenici postaju svjesni svojih mogućnosti i unapređuju svoj poduzetnički duh. Također, natjecanje ističe važnost povezivanja mladih ljudi koji žive na teritoriju zapadnog Balkana i budi svijest o neophodnosti zajedničkih aktivnosti na regionalnom nivou.

Prvi dan "Poslovnog izazova zapadnog Balkana" održan je u subotu, 20. travnja. Osamdeset srednjoškolaca iz 48 gradova iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore okupilo se u Poreču gdje su razvijali biznis ideju kako bi ljetovanja bila "zelenija" i s manje štetnim utjecajem na planetu Zemlju. 

Učenici su bili podijeljeni u 20 timova. Žiri je treći dan natjecanja odabrao tri tima s najboljim rezultatima. 

(Foto: SŠ Mate Balote Poreč)(Foto: SŠ Mate Balote Poreč)

Prvo je mjesto osvojio tim broj 20 koji bi se bavio proizvodnjom pametnih kanti koje same sortiraju otpad. Članica tima Antonia Valentić, učenica 4. razreda ekonomskog smjera upravo iz Srednje škole Mate Balota u Poreču, sa svojim je timom osvojila prvo mjesto uz mentorstvo profesorice Jasmine Drobić Arslanagić.

"Natjecanje smo shvatili ne samo kao formalno, nego zabavno i edukativno druženje koje ćemo pamtiti za cijeli život", rekla je Antonia.

Drugo mjesto dodijeljeno je timu broj 16 koji je osmislio torbu koja korisnicima pomaže da se brže i efikasnije spakiraju, a uz nju se dobije aplikacija koja pomaže pri izboru odjevnih kombinacija.

(Foto: SŠ Mate Balote Poreč)(Foto: SŠ Mate Balote Poreč)

Treće je mjesto osvojio tim broj 15 s idejom specijaliziranom za proizvodnju, prodaju i distribuciju inovativne fotorazgradive boce. Njezina se ambalaža rastvara pod utjecajem sunčeve svjetlosti u roku od četiri dana. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater