Prvo izdanje nove manifestacije

Odličan početak godine za Komariju: Nakon Noćnjaka, šampioni su i Smotre maslinovog ulja središnje Istre

| Autor: Gordana Čalić Šverko
Ulja Komarija ove godine nižu uspjehe (Foto Udruga maslinara središnje Istre)

Ulja Komarija ove godine nižu uspjehe (Foto Udruga maslinara središnje Istre)


Šampion prvog izdanja Smotre maslinovog ulja središnje Istre, održane u Multimedijalnom centru Macel u Žminju u organizaciji Udruge maslinara središnje Istre i Turističke zajednice Općine Žminj, višesortno je ekstradjevičansko maslinovo ulje Ulja Komarija iz Cerovlja.

Odličan početak godine za Komariju, čija je buža nedavno na međunarodnom susretu maslinara i uljara Noćnjak također ocijenjena s najvećim brojem bodova kao najbolje monosortno maslinovo ulje.

(Foto Udruga maslinara središnje Istre)Demonstracija rezidbe masline (Foto Udruga maslinara središnje Istre)

Trideset uzoraka

Na prvu Smotru maslinovog ulja središnje Istre pristiglo je trideset uzoraka, devetnaest s područja Općine Žminj, a ostalih jedanaest sa središnje Istre, iz Bala, Kanfanara, Barbana, Svetvinčenta, Pazina, Cerovlja i Tinjana. Dodijeljeno je osam zlatnih, dvanaest srebrnih i šest brončanih medalja.

Osim šampiona smotre, zlatnim medaljama okićena su i ulja Roberta Macana iz Bala, Franka Križmana, Antončići, Žminj, Eda Mofardina, Terlevići, Tinjan, Dražena Galanta, Galanti, Žminj, Gverina Medančića, Medančići, Žminj, Marijana Orbanića, Gorenji Orbanići, Žmin, i OPG-a Nardi Blagonić Pagubice, Cerovlje.

Udruga maslinara središnje Istre uzorke maslinovog ulja dala je na kemijsku analizu u Nastavni zavod za javno zdravstvo u Puli, a organoleptički ih je ocjenio panel Agrorovinj iz Rovinja. - Sva su maslinova ulja jako dobre kvalitete, kazao je agronom Franko Križman, predsjednik lani osnovane Udruge maslinara središnje Istre sa sjedištem u Žminju.

- Maslina je u središnjoj Istri prije sedamdeset godina bila praktički nezamisliva. Naime, na području općine Žminj bilo je nekoliko stabala, uglavnom radi grančica za Uličnicu. Međutim, razvojem tehnologije, promjenom klime, nove sorte omogućile su da se maslina razvija i u višim predjelima, na višim nadmorskim visinama na području Istre, tako da danas imamo dosta maslinika na tom području.

Meni kao agronomu to je bio poticaj da s grupom mladih entuzijasta osnujemo u listopadu lani, na Dan Općine Žminj, na dan sv. Mihovila, zaštitnika Žminja, Udrugu maslinara središnje Istre. Udruga ima četrdesetak članova, a nakon najnovijih proljetnih manifestacija sve je veći interes za učlanjenje novih članova. U program rada udruge uvrstili smo nekoliko sadržaja, među ostalim edukaciju o gnojidbi, rezidbi, zaštiti maslina te smotru maslinovog ulja, simbolično organiziranu što bliže Uličnici, kazao je Križman.

(Foto Udruga maslinara središnje Istre)Članovi Upravnog odbora Udruge posadili su maslinu, dar Žminju (Foto Udruga maslinara središnje Istre)

Pokazna rezidba

Na otvaranju prve Smotre maslinovog ulja središnje Istre govorili su Ezio Pinzan, županijski pročelnik za poljoprivredu, i Željko Plavčić, načelnik Općine Žminj koja je ujedno i pokrovitelj smotre.

U sklopu prve Smotre maslinovog ulja središnje Istre, u masliniku kod mjesta Paladnjaki Edi Družetić održao je teoretsku i praktičnu demonstraciju rezidbe maslina, što je pobudilo veliki interes maslinara. U Čakavskoj kući u Žminju predavač Srečko Gross predstavio je proizvode od masline, a Mirjana Družetić i Klaudija Ivančić Radolović iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Pula održale su predavanje pod nazivom "Prerada i čuvanje te osvrt na kemijsku analizu uzoraka maslinovih ulja".

Članovi Upravnog odbora Udruge maslinara središnje Istre donirali su Žminju stablo masline koje su posadili nedaleko od Multimedijalnog centra Macel u Žminju, kao uspomenu na prvu Smotru maslinovog ulja u središnjoj Istri.


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini