inovativan projekt

(Ne)moguće: Buzetski srednjoškolci koncentracijom pomiču stvari

| Autor: Gordana Čalić Šverko
Projekt je premjerno predstavljen na Festivalu strukovnih zanimanja u Pazinu (Foto Gordana Čalić Šverko)

Projekt je premjerno predstavljen na Festivalu strukovnih zanimanja u Pazinu (Foto Gordana Čalić Šverko)


Pomicanje stvari koncentracijom, naizgled je nemoguća misija, no ne i za darovite učenike Srednje škole Buzet koji rade na inovativnom projektu "Koncentracijom do vrha". Projekt financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a njegova je svrha potaknuti kreativnost, inovativnost i tehničke vještine kod srednjoškolaca kroz praktično iskustvo izrade naprednog sustava.

Pomoću EEG senzora koji snima moždane valove i šalje ih preko bluetootha do mikroupravljača koji je sastavni dio mehatroničkoga sustava, ubrzava se ventilator, a on pomiče, odnosno podiže vozilo u zračnom tunelu.

Svoj zračni tunel, takozvano jedro, predstavili su na nedavno održanom trećem izdanju sveistarskog Festivala strukovnih zanimanja u Pazinu gdje je pobudio veliki interes, pa i nevjericu, kako profesora tako i osnovaca i srednjoškolaca koji su rekli da je to prvi puta da tako nešto vide.

EEG tehnologija

Snimljeni moždani valovi, pojašnjava voditelj projekta, profesor elektrotehnike i računalstva Mirijan Ritoša, preko bluetootha prenose se na mehatronički sustav kojeg su učenici sami projektirali i izradili. Sam sustav, pored elektroničkog dijela, sastoji se od zračnog tunela na kosini i vozila s jedrom. Većom koncentracijom korisnik postiže jači signal, koji se prenosi na ventilator te vozilo postiže veću udaljenost, odnosno visinu, od početne točke.

- Osobe s teškim invaliditetom ne mogu jednostavno komunicirati sa svojom okolinom. Uvijek im je potrebna pomoć u obavljanju malih zadataka, poput uključivanja ventilatora ili TV-a. Da bi se premostio jaz između pacijenta i prekidača, mora postojati način koji ne zahtijeva pokrete mišića. Najbolji način koji sam mogao zamisliti bila je EEG tehnologija. To znači da bi netko mogao upravljati uređajem pomoću svojih moždanih valova bez izvođenja ikakvih fizičkih pokreta, pojašnjava Ritoša. Dodaje kako je time moguće i vježbati koncentraciju te rekao kako je riječ o prvoj fazi projekta koji će se nadograđivati.

Trebalo je izraditi zračni tunel kvadratnog presjeka s mogućnošću mijenjanja njegove kosine, modelirati i printati 3D objekt, u ovom slučaju vozilo na kotačima, koji će svojom površinom prekrivati većinu poprečnog presjeka zračnog tunela. Na početku tunela ugrađen je ventilator. Brzinom vrtnje ventilatora upravlja mikroupravljač Arduino Mega na osnovu ulaznog signala, a ulazni signal šalje senzor moždanih valova. Korisnik je priključen na senzor moždanih valova i što je koncentriraniji, postiže snažniji ulazni signal na mikroupravljač. Snažnijim signalom postiže se veća brzina vrtnje ventilatora pa tako vozilo može preći veću udaljenost od početne točke.

(Foto Gordana Čalić Šverko)Mirijan Ritoša, voditelj projekta (Foto Gordana Čalić Šverko)

Glavni cilj projekta "Koncentracijom do vrha" je naučiti srednjoškolce kako napraviti funkcionalnu elektroničku pločicu koja će poslužiti kao upravljačka jedinica za mehatronički sustav. Kroz praktičan rad na modeliranju i printanju 3D objekta, projektiranju, montaži, programiranju i testiranju ove pločice, cilj je razviti duboko razumijevanje osnovnih principa elektronike, programiranja i integracije senzora i aktuatora.

Svrha projekta je potaknuti kreativnost, inovativnost i tehničke vještine kod srednjoškolaca kroz praktično iskustvo izrade naprednog elektroničkog sustava. Ova pločica i 3D modelirani objekti, omogućit će učenicima da integriraju senzore (senzor moždanih valova i ultrazvučni senzor za mjerenje udaljenosti, aktuatora (istosmjerni motor, LED traka) te komunikacijska sučelja (bluetooth, LCD/OLED ekran) kako bi stvorili funkcionalni mehatronički sustav.

Osnivači RobotIK-a

- Prije pet godina u sklopu Erasmus+ projekta u Kopru prvi puta u životu vidio sam EEG senzor, koji nije bio u svrhu medicine već za široku upotrebu. Međutim, ti su senzori bili jako skupi, višeod tisuću eura. Tada sam došao na ideju da osmislimo novi projekt na tu temu. Jedni smo od osnivača RobotIK natjecanja robotičara Istre i Kvarnera. Na samom natjecanju u veljači prošle godine, tajnik Robotičkog saveza Hrvatske uputio nas je na natječaj za projekte s darovitom djecom kojeg raspisuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Naša Srednja škola javila se s projektom "Koncentracijom do vrha" i dobila je 4.000 eura, kazao je Ritoša.

Ravnateljica Srednje škole Buzet Margareta Gumilar naglasila je da je ovo jedan u nizu srednjoškolskih projekata, ali ipak drugačiji jer je to projekt za darovite učenike.

- Dosad nismo imali toliko mogućnosti i načina da se posvetimo darovitim učenicima jer to iziskuje vrijeme i novac. Vjerujem da je ovo početak i da će se sada sve više prepoznavati koliko su ti učenici važni i za samu školu, ali i za sredinu, kazala je Gumilar te najavila kako je u planu uvesti robotiku kao fakultativni predmet.

Učenici i mentori

Uz Ritošu, mentori projekta su Pino Zidarić, profesor računalstva i Sanda Daus Vuković, profesorica informatike i povijesti.

Projektom je obuhvaćeno četrnaest darovitih učenika, tehničara za električne strojeve s primjenjenim računalstvom i gimnazijalaca: Tomi Sirotić, Leo Vivoda, Filip Kajin, Matija Matković, Robin Flegar, Arian Jerman, Bruno Družeta, Luka Fantinić, Oskar Udovičić, Andy Merklin, Leonn Horvat, Teo Matković, Linda Hill i Marko Marušić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater