izmjene i dopune prostornog plana

Jedna istarska općina nudi mladim obiteljima građevinsko zemljište po povoljnim uvjetima

| Autor: Branko Biočić
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Općinsko vijeće Sv. Nedelje donijelo je Odluku o donošenju IX Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Sv. Nedelja kojima je taj plan usklađen s projektima izgradnje vodoopskrbe i odvodnje. Novim izmjenama i dopunama Prostornog plana Općina je u Sv. Martinu dobila na raspolaganje 13.248 četvornih metara građevinskog zemljišta preko puta trgovine u tom mjestu kojega će po povoljnim uvjetima davati mladim obiteljima u svrhu demografske obnove.

Vijeće je prihvatilo i Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Općine za prošlu godinu uz neslaganje IDS-ovog vijećnika Valtera Golje zbog nerazmjera u isplaćenim dotacijama NK Jedinstvo Omladinac Nedešćina i NK Polet Snašići koji se natječu u Trećoj županijskoj nogometnoj ligi – Jug. Jedinstvo Omladinac, koji i je igrao samo jesenski dio prvenstva, iz općinskog je proračuna dobio 29.280 eura, a Polet samo 12.700 eura ili dvostruko manje, što je bila glavna zamjerka Golje. Načelnica općine Irene Franković obrazložila je da Polet ima samo seniorsku ekipu, a Jedinstvo Omladinac tri natjecateljske ekipe s podmlatkom, a uz to je pauzirao godinu dana, pa je trebalo ponovno nabaviti svu opremu i rekvizite za natjecanje.

Odgovarajući vijećnicima Vladimiru Kalčiću i Mladenu Vlačiću iz redova Demokrata o problemima javne rasvjete od raskrižja Vezo Comerca do Plodina i udarne rupe na cesti kod Plodina za koje smatraju da ih treba hitno rješavati zbog sigurnosti prometa, Franković je najavila da se uskoro kreće u javnu nabavu za tu dionicu koja će biti riješena do kraja godine.  

Vijećnik Demokrata Robi Čalović imao je zamjerku jer iz programa manifestacija Turističke zajednice za ovu godinu nema manifestacije "Dani otvorenih vrata vinarija Nedešćine", za koju je ustvrdio da je lijepo krenula i bila na putu postati brend i ujedno je promovirala lokalne vinare, a ove je godine nema na popisu. Odgovorila mu je općinska načelnica Irene Franković koja je rekla da Općina i Turistička zajednica zajedno oblikuju manifestacije, pa se za ovu godinu radi na brendiranju i pojačavanju Barunove fešte u Svetom Martinu u kojoj je i ocjenjivanje vina od strane profesionalnih degustatora.  

Nezavisni vijećnik Miljenko Vidić imao je primjedbu na knjigu "Između stoljeća i srca-Općina Sveta nedjelja u ogledalu povijesti" koja je nedavno objavljenja u izdanju Katedre čakavskog sabora Labin jer smatra da njegovo mjesto Eržižće nije dovoljno kvalitetno i potpuno obrađeno nego tek površno i suhoparno. Načelnica Franković nije se složila s njegovom opaskom ustvrdivši kako su knjigu pisali stručnjaci koji su diplomirali povijest ili su pred doktoratom iz povijesti i dugo istraživali arhivsko gradivo i povijesne izvore, ali i da knjiga ima mogućnost nadopune. Najavila je i znanstveni skup o općini Sv. Nedelja u organizaciji Katedre čakavskog sabora koji će biti održan tijekom ove godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of