NAJNOVIJE ANKETE

Još 25 dana do europskih izbora: HDZ POČEO GUBITI, MRAK TARITAŠ I BELJAK RUŠE FLEGA

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ

Najnovije ankete hrvatskih rejtnig agencija i medijskih kuća pokazuju zanimljive promjene u preferencijama birača koji će izaći na izbore za Europski parlament u nedjelju, 26. svibnja. Prema istraživanju Croelecto agencije 2u1 komunikacije, HDZ je počeo gubiti na popularnosti te se u broju europskih mandata izjednačio sa SDP-om. Obje velike stranke imaju po četiri manadata, ali HDZ drži rejting od 24,04 posto, dok SDP ima 21 postotnu podršku birača.

Na trećem mjestu je Živi zid s podrškom od 9,8 posto, a slijedi Amsterdamska koalicija sa stabilnih 7,93 posto. Prema Croelectu, izborni prag prelaze još Most (6,77 posto) te Neovisni za Hrvatsku (5,02 posto). Posljednje četiri stranke i koalicije imaju po jednog eurozastupnika. Istraživanje Croelecta provedeno je na 1041 ispitaniku.

Istraživanje N1 Dataroom, koje je provela N1 televizija, također pokazuje stabilnu poziciju koalicije IDS-a, HSS-a, HSU-a, Glasa i malih partnera. Na prvom mjestu dok istraživanja je HDZ sa šest mandata (36,1 posto), drugi je SDP s tri mandata (20,5 posto), te slijede Živi zid (9,7 posto), Most (7,4 posto) i Amsterdamska koalicija (šest posto) s po jednim mandatom. Televizija N1 primijenila je novu istraživačku metodu – metodu društvenih mreža koja pokazuje očekivanja javnosti na uzorku od 1200 ispitanika. To istraživanje pokazalo je i kome bi mogao ići najveći broj preferencijalnih glasova – na listi HDZ-a Karlu Ressleru, dok bi glasači SDP-a najviše podržali Biljanu Borzan. Preferencijalni mandat na listu Živog zida osvaja posljednji na kandidacijskoj listi Ivan Vilibor Sinčić te na listi Mosta osvaja ga Božo Petrov.

Birači Amsterdamske koalicije svoje preferencijske glasove daju Anki Mrak Taritaš, na drugom mjestu je Krešo Beljak, dok je prvoplasirani na listi Valter Flego tek treći po izravnim glasovima. S obzirom na najave šefice Glasa i šefa HSS-a da ih ne zanima mjesto europskog zastupnika, istarski župan Valter Flego i po tom istraživanju ostaje izgledni kandidat.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of