ISTRAŽIVANJE

HRejtinga Europski izbori su za dva mjeseca: Šanse istarskog župana VALTERA FLEGA ZA MANDAT U BRUXELLESU SVE SU VEĆE

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ

Istarski župan Valter Flego sve je bliže – pokazuje najnovije istraživanje HRejting – osvajanju mjesta zastupnika u Bruxellesu na predstojećim europskim izborima. Amsterdamska koalicija po istraživanju agencije Promocija Plus za HRT osvaja jedan fiksni mandat na svibanjskim izborima s podrškom od 8,4 posto, što IDS-ovom jedinom kandidatu, koji se nalazi prvi na kandidacijskoj listi, daje veliku šansu za uspjeh.

Najviše mandata mogao bi osvojiti HDZ – uz trenutačnu podršku od 27 posto dobiva pet fiksnih mandata i priliku da ulovi još jedan "plivajući" mandat. Na drugom mjestu je SDP s podrškom od 16,4 posto i tri fiksna mandata, dok Živo zid dobiva 9,3 posto glasova i jedan fiksni mandat. Još jedna "plivajući" mandat mogao bi osvojiti Živi zid, ali i Most s podrškom od 6,4 posto glasova. Istraživanje, provedeno na uzorku od 1.400 ispitanika u cijeloj Hrvatskoj kao jednoj izbornoj jedinici, daje teoretske šanse Neovisnima za Hrvatsku, Stranci rada i solidarnosti te Startu za ulazak u Europski parlament.

Zanimljivo je da dva mjeseca prije europskih izbora samo 10,6 birača koji će na njih izaći ne zna kome će dati svoj glas.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of