EUROPSKI IZBORI

POPULISTI "KRADU" GLASOVE OZBILJNIM POLITIČARIMA / Gjenero: Valter Flego bi mogao biti žrtva vlastite koalicije

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ

Gromoglasni početak dugotrajne kampanje za europske izbore koji će se održati 26. svibnja pomakao je početne pozicije stranaka i nezavisnih lista što će na njima sudjelovati. Političke stranke i koalicije čiji su kandidati do jučer spremali kovčege za Bruxelles danas oklijevaju s optimizmom, dok prema istraživanjima stranačkih rejtinga tek dvije najveće partije imaju sigurne zastupnike u narednom sazivu Europskog parlamenta.

Uz HDZ, koji slovi kao apsolutni izborni favorit sa šansom osvajanja pet ili šest europskih fotelja, siguran u svoje birače jedino je SDP koji računa na najmanje tri mjesta. Šanse Amsterdamske koalicije, Živog zida i Mosta za podjelom ostataka sve su neizvjesnije, posebno ako Hrvatskoj, dok se ne dogodi Brexit, ostane njenih zajamčenih jedanaest briselskih stolica. U tom slučaju, dvanaesti eurozastupnik, bez obzira iz koje stranke dolazio, morat će pričekati odluku Londona na zauzme svoje mjesto.

Neobični potezi

Početak kampanje iznjedrio je nekoliko neobičnih poteza i inzistiranje na populističkoj retorici u redovima stranaka i koalicija gdje se to nije očekivalo. Neobična kampanja u kojoj se SDP-ov Gordan Maras predstavlja kao "James Bond s dozvolom za Europski parlament" i tijekom koje HSS-ov Krešo Beljak iznova zaziva "zabranu HDZ-a" pokazuju da su hrvatski političari spremni na sve da bi dobili nove položaje.

- U kampanji nismo čuli ništa novo. Već smo naučili da domaći političari ne znaju mnogo, a nisu spremni ni naučiti osnovne činjenice o poslu za kojeg se natječu, smatra politički analitičar Davor Gjenero koji objašnjava kako bi populisti među njima mogli "oteti" birače umjerenim i ozbiljnim kandidatima. - Plašim se da bi James Bond iliti Gordan Maras, koji je sedmi na listi SDP-a, mogao uzeti mandat nekom od njihovih ozbiljnih političara poput Biljane Borzan, jer ima populističku kampanju. U redovima Amsterdamske koalicije najveći populisti su Krešo Beljak i drugi HSS-ov kandidat dr. Zoran Bahtijarević, što bi mandata u Europskom parlamentu moglo stajati IDS-ovog Valtera Flegu, smatra Gjenero.

Ovaj analitičar smatra da je Flego "prepristojan" kandidat koji nastupa ozbiljno, ali kako ne može računati da će ga samo podrška istarskih birača odvesti u Bruxelles.

- Flego je bio uspješan gradonačelnik Buzeta i dobar je župan. Ali za Europski parlament treba više od lokalne i regionalne podrške, što neće ostvariti samo s pričom da Vlada u Zagrebu radi protiv Istre i u slučaju Uljanika i na druge načine, kaže Gjenero.

Uz HSS-ove populiste, IDS-ov kandidat ima značajnu suparnicu u šefici GLAS-a Anki Mrak Taritaš koja je u Hrvatski sabor ušla s preferencijskim glasovima zagrebačkih birača. HDZ-ova lista mladih lavova, koju predvodi Karlo Ressler, na početku je doživjela skandal kad je otkriveno da je na njoj i bivši HDSSB-ovac koji je držao govore protiv te stranke. - Birače HDZ-a to neće omesti i na europskim izborima dobro će proći. Ali, za parlamentarne izbore trebaju ići listom koja okuplja šire biračko tijelo, drži Gjenero.

HDZ-u u prilog, prema mišljenju stručnjaka, ide i visoki izborni prag, niska izlaznost i d'Hondtova metoda preračunavanja glasova pomoću koje imaju šanse za šesti mandat, kako je pokazalo nekoliko posljednjih nacionalnih istraživanja javnog mnijenja.Svoje biračko tijelo imaju i Živi zid te Most, kao jedine dvije stranke čija popularnost prelazi sedam posto, koliko je potrebno za put u Bruxelles. Živi zid je, prema mišljenju analitičara, oštećen aferom koju je u sukobu sa saborskom stražom proizveo zastupnik Branimir Bunjac, dok Most nema jake europske kandidate.

Neprimjetne liste

Šanse desnih suverenista, Neovisnih za Hrvatsku i malih lijevih koalicija za ulazak u Europski parlament posve su nevelike. Isto vrijedi, kaže Davor Gjenero, za Start Dalije Orešković jer "ne možeš doći sa ceste i onda pokupiti veliki broj glasova."

Nezavisne liste suca Mislava Kolakušića i dosadašnje eurozastupnice Marijane Petir posve su neprimjetne u dosadašnjoj izbornoj kampanji. Teško je kako će se oni moći nositi s raskošnom propagandom HDZ-a i SDP-a, te s organiziranim strankama kakve čine Amsterdamsku koaliciju. Listama HNS-a i HSLS-a istraživanja daju popularnost manju od jedan posto.

- Međimurski župan Matija Posavec dobar je kandidat i političar, i šteta što ga HNS troši na ovaj način. Plašim se da bi i IDS-ov Valter Flego mogao tako proći, da ga pojede vlastita koalicija, upozorava politolog Davor Gjenero.

Početak kampanje otvorio je brojna pitanja o sudbini mnogih političara. Na njih će birači odgovoriti 26. svibnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum