problemi s osnivačem

Štrajk u vrtiću "Tići" u Funtani počinje 6. svibnja

| Autor: Hina
Funtana (Arhiva Glasa Istre)

Funtana (Arhiva Glasa Istre)


Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske izvijestio je u četvrtak da će štrajk u Dječjem vrtiću "Tići" započeti 6. svibnja, a provoditi će se na način da će objekt u Funtani biti zatvoren, dok će nužna njega i skrb za djecu biti osigurana u objektu vrtića u obližnjem Vrsaru. 

Taj je sindikat, naime, u lipnju prošle godine poslao inicijativu za kolektivne pregovore osnivaču Dječjeg vrtića "Tići" odnosno općini Vrsar. Zbog neodaziva osnivača, nakon upućenih požurnica i prijetnji otvaranjem postupka mirenja zbog neodaziva na kolektivno pregovaranje, pregovori su započeli tek u studenom 2023., a prekinuti su krajem veljače 2024. godine.

Razlog prekida kolektivnih pregovora, kako je na konferenciji za novinare izvijestila potpredsjednica Sindikata Ingrid Čavić, bila je nemogućnost postizanja dogovora oko visine plaće za zaposlene u Dječjem vrtiću "Tići", odnosno činjenica da osnivač u niti jednom trenutku nije bio voljan pregovarati o načinu povećanja materijalnih prava zaposlenih.

Osim toga, tvrdi ona, nije pokazana ni najmanja volja da se postigne propisani zakonski minimum plaće koje zaposlenici dječjih vrtića moraju imati, a sve sukladno Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju. Iz navedenog razloga, a prije provođenja industrijskih akcija, proveden je postupak mirenja. 

"Nakon održana tri sastanka mirenja, pomaka kojim bi se postigao dogovor nije bilo. Jedan od argumenata osnivača je bio i da je zaposlenicima povećana plaća te da imaju najveću plaću u usporedbi sa zaposlenicima ostalih predškolskih ustanova u okolici. Na žalost, ni takvo povećanje plaće pa ni činjenica da plaće možda jesu veće nego u okolici nije bio prihvatljiv pregovaračkom odboru sindikata", istaknula je Čavić dodavši kako je razlog tome zaostajanje plaća zaposlenih u Dječjem vrtiću "Tići" za plaćama zaposlenih u osnovnim školama koje je kod nositelja djelatnosti - odgojitelja veće od 500 eura. 

Po njenim riječima, budući da pregovorima nije bilo moguće uvjeriti osnivača da je dužan poštivati Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju i zaposlenicima osigurati plaće koje su jednake plaćama zaposlenih u osnovnim školama, pregovaračkom odboru sindikata nije preostala niti jedna druga opcija nego organiziranje štrajka radi postizanja dogovora.

Stoga će, kako je najavljeno, štrajk u Dječjem vrtiću „Tići“ započeti 6. svibnja, a provoditi će se na način da će objekt Dječjeg vrtića "Tići" koji se nalazi u Funtani biti zatvoren. Nužna njega i skrb za djecu biti osigurani u objektu Dječjeg vrtića u Vrsaru na način da će brigu o djeci voditi tri odgojitelja, zdravstveni voditelj, kuhar i spremačica, dok se odgojno-obrazovni rad neće provoditi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater