PIŠE BORKA PETROVIĆ

Turisti? Ma kakvi - prijatelji!

Arhiva/Ilustracija

Arhiva/Ilustracija


Ima jedna ulica u gradu, pomalo je čudna, ali sigurna sam da sličnih ima po svim pulskim kvartovima. U njoj je cijelo ljeto gungula. Strane registracije se izmjenjuju ispred stambenih kuća u nizu. Poljaci, Talijani, Srbi, Englezi… Neki ostaju tjedan, neki dva, pa dolaze neki novi. Tko su oni?

Turisti - naravno, odgovorili bi mnogi. No, bili bi u krivu. Prijatelji su to, sve do jednoga tvrde vlasnici kuća. Jer u toj ulici samo jedna jedina kuća ima na sebi plavu tablu. Tabla "apartman" dokazuje da se vlasnici bave turizmom. Drugi imaju "samo" prijatelje. Puno prijatelja, iz cijeloga svijeta.

U toj ulici, pomalo čudnoj, zabranjeno je parkiranje. Pa ipak, svi parkiraju i to vole činiti jedni drugima pred ulazima. I nema problema dok susjed susjedu ne pozvoni u mrklo doba noći da bi se potužio:

- Stali ste na moje mjesto, sada moji turisti nemaju gdje parkirati, zovu me i bune se.

- Koji sad turisti, odgovara nonšalantno susjeda. Ona jedina koja na svojoj kući ima plavu tablu. Mislite na prijatelje, rodbinu, odvraća cinično.

To je dovoljno da susjed odustane, ne treba mu sada još inspekcija sjesti za vrat. Zbog jednog parkirnog mjesta, u ulici gdje je parkiranje zabranjeno. I tako cijelo ljeto… Stoga, ne vjerujte turističkim statistikama o broju dolazaka turista. Nije u to ukalkulirana stavka da je čovjek bogat koliko prijatelja ima.


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini