PIŠE Lara BAGAR

Škart zona

snimila Mirjana Vermezović Ivanović

snimila Mirjana Vermezović Ivanović


Kada je centar Kopra doživio sudbinu Pule te se nakon propale industrije centar grada transformirao u zonu sumraka, dali su mladim kreativcima prazne prostore po simboličnoj cijeni koja odgovara vrijednosti jedne kune. Prostori su zaživjeli, a s njima i centar. Možda bi i Pula sablasne prostore u centru grada ili oko turističkog hot spota Arene mogla "posuditi" nekome tko ima što ponuditi, a da to nije već viđeno Made in China koja je Kandlerovu ulicu pretvorio u Chinatown i škArt zonu koja je, kakti, trebala biti Art.

Doduše, zimus je Grad kroz inicijativu Dođi u grad prazne prostore na nekoliko tjedana ustupio kreativcima. I bio je to pun pogodak. Kreativnost je postala dodatna vrijednost i potreban sadržaj koji fali gradu. Proljetno izdanje Dođi u grad upravo je započelo. Možda je to opet prilika da prazni gradski prostori "udome" kreativce. Možda kakav pop-up shop u kojem bi lokalni dizajneri mogli pokazati svoje umijeće i kreacije prije nego u taj isti prostor uleti sezonska "zdrpi novac i bježi copy paste" kreativnost. No, nije odgovornost samo na Gradu, već i na građanima. Možda bi katkad trebalo izaći iz trenirki i prošetati se do grada, onako baš s guštom, kao da ideš u goste nekome, s poštovanjem.

"Neukusu treba reći ne. Bilo kada i bilo gdje" pjevao je u repetitivnom ritmu Koja iz kultne Discipline kičme. Stih je, nažalost, i dalje aktualan, na svim razinama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum