PIŠE Chiara BILIĆ

Pulsko brdo klikera


Bižinci, polubižinci, porculanke, parižanke, vodenjaci, džombe..., nabraja mi poznanik sve vrste klikera koje mu padaju napamet. Na njegovom smo omiljenom pulskom brdu. Monte Zaru. Tamo je išao u osnovnu školu. Tada se, priča mi, zvala II. puljski partizanski odred. Već je duboko zabrazdio u vrelo sjećanja. Priča na glas, ali nekako više samom sebi. Nisam sigurna primjećuje li uopće da još uvijek stojim pored njega. Lice mu je razvučeno u nostalgičan osmijeh. Gleda u neku točku meni iza ramena. Tamo su, na onoj čistini, pokazuje prstom, bile rupe. Jedna do druge. Rupe u zemlji. Od dječjih krtica. One su, nastavlja, govorile o popularnosti tog sporta. Pioniri i omladinci, svi su odreda imali crne nokte i koljena zamrljana od zemlje.

Pravila su bila razna, terminologija šarolika. Njente zbokadirano, njente gambe, njente erba, njente orologio, dupli pedalj, puhini, neki su izrazi kojih se prisjeća. Gađanje u rupu, crta, trokut… način igre bio je manje važan. Jedino je kesa nešto značila. Onaj tko je na kraju dana imao najveću kesu, taj je bio i najveći frajer. Tehniku smo mijenjali, govori, ali cilj je uvijek bio isti - osvojiti suparnički kliker i prebrojiti trofeje na kraju dana. Snage su se odmjeravale svakodnevno. Na Monte Zaro su dolazila i djeca iz ostalih kvartova. Kako nekog "oškelit" za omiljeni kliker, priča dalje, bila je glavna preokupacija, prije, za vrijeme i poslije škole. Taj je kliker, naposljetku, bio važniji i od neopravdanog sata. Sve za koji kliker viška.

- Nekad je bio važniji čak i od profesora iz tjelesnog. Zvali smo ga Karota. Taj nas je tek znao ganjati po brdu. E da, klikeri, pikule, šćinke…


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater