PIŠE Zvjezdan STRAHINJA

Lokacija klizališta neshvatljivo dobra


Da je provedena anketa među Puljanima gdje bi ove godine trebalo postaviti klizalište, pitanje je bi li se ijedan građanin sjetio prostora između Fine i Giardina. Kome bi ta opcija uopće mogla pasti na pamet? Ali i po tome se vidi koliko je gradska vlast napredna u svojim idejama, koliko odskače od mediokritetskog razmišljanja u ovom gradu nezahvalnika.

Nemaštoviti bi građani možda spomenuli Karolinu, Verudu, tržnicu, Portaratu, Forum, Rojc, neki park, možda čak i terasu Circola… U promišljanju najbolje lokacije klizališta ograničavali bi se građani, racionalni kakvi jesu, nekakvim plitkim problemima poput prometne protočnosti i funkcionalnosti javnog prijevoza. Da o nekim drugim faktorima, iznad kojih se građanin jednostavno ne može izdići, niti ne govorimo. Ali tako prizemno i razmišljaju obični ljudi, dok je gradska vlast i uprava iznad te razine i njihova je obaveza osmisliti nešto nesvakidašnje, nešto revolucionarno, neku reanimaciju umrlog centra grada. Kao i mnogo puta do sada, na njoj je ponuditi nešto pionirski smiono, nešto što daje rezultate.

Želje su najmlađih i njihovih roditelja, poručuju s Foruma, da se sve aktivnosti okupe na jednom mjestu, da se dodatno oživi centar grada. Želje su jedno, a ideje prosječnih kako to riješiti nešto sasvim drugo. Srećom, postoje oni koji ideje imaju, jedna od njih je i ova o klizalištu kod Fine, toliko napredna da je mnogi još uvijek ne shvaćaju. Ali kada se za dva, tri desetljeća bude slavilo oživljavanje Pule, uvjeren sam da će upravo klizalište pred Finom pokazivati na TV-kalendaru kao početnu točku svih pozitivnih promjena u gradu.

Gunđaju građani zbog prometnog kolapsa, kažu da nije trebalo stvarati pješačku zonu baš sada kada je cijela Pula raskopana. Smeta im što ne funkcionira zeleni val Rakovčevom i Stankovićevom, smetaju im gužve kod MUP-a i Kazališta. Ali sve su to sitne žrtve naspram oživljavanja centra uoči i za božićnih i novogodišnjih praznika.

I svaki čovjek iole naprednih ideja trebao bi se povesti za ovim smionim idejama i zahtijevati da se tu ne stane. Neka se, bit ću slobodan predložiti, ovakvo rješenje primijeni i kroz cijelu godinu. Jer grad treba oživljavati i siječnju i u veljači, neka se kliže i ljeti pa da i turisti češće posjećuju centar grada. Ne samo kada kiša pada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater