PIŠE Zvjezdan STRAHINJA

Kinezi, Bokelji i urečljivci sa Stoje


Kada Puljani ljeti kažu da idu na more na Stoju, Puležani ih provociraju pitanjima da li se kupaju baš na Stoji ili možda ipak na Valovinama, Valkanama, Zelenici… Stoja je za njih samo poluotok, sva ostala područja zahtijevaju preciznije nazive.

Od tih "pravih" Puležana i stanovnika Stoje možete čuti i za razne toponime koje u službenom stradariju pa ni u gradskim planovima nećete naći. Na primjer, Pegolera je naziv područja u nastavku Letisovog prilaza, produžetka nekadašnje Via Helgoland, uzvisine koju je dobrim dijelom progutao kamenolom Max. Naziv Pegolera, pretpostavljaju, došlo je zbog ovaca (tal. pecore), dok jedna verzija kazuje da se naziv odnosi na urečljivca ili nekog sličnog nesretnika.

Ako se ne družite s ljudima sa Stoje nećete znati ni što je Pauleta pa ni gdje se nalazi. A mnogi, i ne znajući, kupaju se upravo na Pauleti. Riječ je o komadu obale nedaleko od Klaonice, iza Zelenike, koji preko mora gleda na kupalište Stoju. Toponim je nasljeđe obitelji Pauletta koja je na tim područjima imala imanje. S druge strane, naziv Zelenika je novijeg vijeka: pulska priča kaže da je jedan važan drug nakon rata zahtijevao da se u turističkom planu Pule taj komad Stoje označi kao Zelenika u čast istoimenog mjesta u Boki kotorskoj. Ime je ostalo do danas, samo se naša Zelenika izgovara drugačijim naglaskom od one bokeljske.

Miro Načinović, dobri duh kupališta, zna i kako su stariji zvali brdo nasuprot poluotoka Stoja.

- To brdo, tamo gdje su one trstike, zove se Kina. Tamo smo se kao djeca igrali trstikama i palili vatru, priča Miro. Kad bi se iz igre vratio prljav i crn od dima, mama bi ga korila riječima: "I opet si bio u Kini".

Kasnije je Miro povezao da su nedaleko od tog brda živjele sestre "Kineskinje", dvije gospođe, potomke stare obitelji sa Stoje kojoj su ljudi nadjenuli nadimak Kinezi. Zašto tako? Miro ne zna, to je neka davna povijest. Ali zna da je familija čudnog nadimka na brdu posjedovala nasade pa nije li onda i logično da brdo nazovu - Kina.


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of