PIŠE Borka Petrović

Idem u vlastiti stečaj, poput brodogradilišta

N. LAZAREVIĆ

N. LAZAREVIĆ


Istarski župan Valter Flego i pulski gradonačelnik Boris Miletić pozvali su u ponedjeljak predstavnike svih banaka koje djeluju na području Istre da radnicima Uljanika koji imaju kredite izađu u susret te da im olakšaju otplatu mjerama poput reprogramiranja kredita, priopćeno je iz kabineta župana. Pritom je istaknuto da su sve banke spremne pomoći te da svakome klijentu, radniku Uljanika pristupaju individualno.

Iza ovog priopćenja skriva se mučna istina, zanemarimo li dio da su banke spremne pomoći. Primjerice, priča radnice Uljanika koja je ondje provela čitav svoj radni vijek, 33 godine, i sada joj, godinu dana prije mirovine, prijeti osobni bankrot! Zadnjih sedam mjeseci preživljava s tri minimalca od 2.751 kunu koje je dobila od države. Sve je to vrijeme uredno dolazila na posao.

- U banci mi ne daju moratorij na kredit, ne samo to, rekli su mi i da će nama uljanikovcima morati ukinuti minus jer nemamo primanja. I ja idem u stečaj, kao i brodogradilište, ispričala mi je nedavno na rubu očaja.

U istoj su joj banci priznali da su živjeli za taj 13. u mjesecu, uljanikovcima su odobravali minuse, kredite, ali da im sada nemaju kako pomoći. Možda će apel Valtera i Borisa nešto promijeniti, no iskreno sumnjam. Njihov je poziv došao puno prekasno, nakon mučnih sedam mjeseci i samo tri minimalca, u trenutku kada su ljudi očajni, već pod ovrhama i zapljenama.

- Rata mi je 700 kuna, ali kada ih nemate to je cijelo bogatstvo. Četrdeset sam godina u istoj banci, rekli su mi da im se plače zajedno sa mnom i svim uljanikovcima, ali da nam ne mogu pomoći, da ne postoje baš nikakve mogućnosti. Dio mio, ne znam što ću, hoće li me blokirati, ovršiti, nemaju mi što ni uzeti, nisam ja kao ovi koje uhićuju, progovara kroz suze Puljanka koja se, iako uskoro stječe uvjete za prijevremenu mirovinu, prijavila za rad u sezoni. Čistit će sobe. Jedino to joj preostaje. Jer ne zna poput svojih kolega zavarivati pa je neće primiti ni talijanska ni njemačka brodogradilišta. Žalost i tuga.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini