piše lara bagar

Grad bez četvrtka

(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Novijim generacijama četvrtak je u Puli mali petak. Za srednjoškolce četvrtak znači ili je značio Titov park. Za studente ali i, opet, srednjoškolce četvrtak je bio dan za njihov party u rock klubu Uljanik. Pulski četvrtak je prije neki dan filmski zabilježio srednjoškolac Jakov Benčić koji je upravo upisao režiju na Akademiji filmskih umjetnosti u Zagrebu - "Četvrtak" je naziv njegovog kratkometražnog filmskog prvijenca. Radnja se događa u Titovom parku i rock klubu Uljaniku, generacijski važnim punktovima. Ono što je starijim generacijama bio Korzo, novim je Titov park, a Uljanik je svim generacijama, nekima više a nekima manje, mjesto prvog poljupca, koncerta, izlazaka i šmekanja.

U četvrtak, odnosno jučer se Titov park krcao bijelim kućicama da bi na mjesec i pol postao vinski park. Isto tako u četvrtak, jučer je lokalni poduzetnik Ilija Lovrić, bez da je okom trepnuo, počeo rušiti jedini prestali disco rock klub u gradu - Uljanik. Lovrić sigurno nije išao u rock klub Uljanik, kao ni pripadnici prijašnje, a ni sadašnje vlasti koji su ga koristili samo za svoju pobjedničku noć i moć. Poslije su krenuli slaviti na neka finija mjesta jer Uljanik je za klince, Uljanik je za zabavu luzera u sitne sate. Uljanik je disco i rock klub. Rocka nema, a disco je u nekoj novoj desetogodišnjoj vizuri Pule u Areni za neke klince koji imaju novaca.

A koga, uostalom, briga za klince? Bambusu nije mjesto u vinskom parku. Ljetno šmekanje, prvi poljubac neće se, kao generacijama do sada, pamtiti po Uljaniku. Neće se pamtiti ni koncerti jer to će sada opet biti namijenjeno onima dubljeg džepa. I neće više biti četvrtka, a ni petka, kao ni subote, ali vjerujem da će se priroda nekako pobrinuti, onako kao kada se postavi brana pa se dogodi ili poplava ili rijeka pronađe neki svoj put. Tako će biti s novim generacijama, pametnije su od pohlepnih investitora i pronaći će neki svoj put koji ne poznaju graditelji luksuza, kao ni onu uzrečicu da luksuz počinje tamo gdje prestaje potreba. A potreba u ovom slučaju nije prestala, štoviše, postojala je oduvijek, jer mladima oduvijek treba neko njihovo mjesto.

"Nove potrebe, novi oblici, novi kapital. Ovo, međutim, neće značiti ništa za lokalno dijete koje odrasta i želi povezati svoj unutarnji svijet s lokalnom kulturom", ovako je jučerašnje rušenje Uljanika na svom Facebook profilu komentirao pulski glazbenik Zhel. Prije 30 godina imao je prvi koncert u Uljaniku, bio je predgrupa The Spoonsima, poslije je u Areni bio predgrupa Stingu. Danas živi i stvara u Londonu, kao što će i masa klinaca kojima ovaj grad ništa ne pruža, pa će nekim instinktom i unutarnjom potrebom za zadovoljstvom i boljim životom, svoj put, poput rijeke ili Zhela, pronaći negdje drugdje. Pula će za njih biti samo rodni grad koji im je već sada izbrisao četvrtak i odredio da mu jednog dana kažu - Addio!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater