PIŠE Chiara BILIĆ

Em Božić, em McDonald's

(Arhiva)

(Arhiva)


Prije deset godina Islanđanin Hjortur Smarason kupio je McDonald'sov cheeseburger s prženim krumpirićima. Onomad je poznati lanac brze prehrane zatvarao vrata poslovnica, a Smarasonov je burger (navodno) posljednji McDonald'sov proizvod kupljen u toj državi. Island je sada jedina zemlja zapadne Europe koja nema niti jedan jedini McDonald'sov restoran.

Smarason burgerom nije omastio brk. Naprotiv, nakon što ga je godinama držao skrivenog od očiju javnosti, u garaži, sada je taj masni egzemplar nezdrave hrane poput dragulja, ispod stakla, izložen u jednom hostelu u Thykkvibaeru na jugu Islanda. Izgleda kao da je kupljen sinoć, na njemu nema tragova plijesni niti ikakvih znakova truleži, a njegov životni puls može se uživo pratiti putem interneta. Smarason je taj burger kupio jer je načuo da se McDonald'sovi proizvodi nikad ne raspadaju, ne odumiru. Čovjek je naprosto naumio provjeriti je li taj navod mit ili istina.

U Puli, sasvim suprotno, McDonald's širi biznis. Upravo je otvoren drugi lokal ovog američkog lanca brze hrane, uz onaj u centru koji je godinama bio jedini u gradu. McFlurry sladoled i Happy Meal obrok s igračkom Puležani sada mogu klopati i u sklopu Pula City Malla, na obilaznici, margini grada. S obzirom na to da je riječ o drive in restoranu, ne moraju više niti izlaziti iz automobila. Puležani su, dakle, pravi sretnici. Em Božić pred vratima, em McDonald's u proširenom šoping centru.

Pula je za blagdane, teško je ne primijetiti, dobila neprocjenjiv dar: McDonald'sovim fast foodom dislociran je i posljednji razlog da se itko prošeta centrom grada. Poslovni prostori ionako su već opustošeni do zadnjeg metra kvadratnog, a završetkom manifestacije Prosinac u gradu, koja je ljude barem donekle mamila na Giardine, nitko više neće morati skretati pogled s oronulih fasada u staroj jezgri.

Za razliku od znatiželjnog Smarasona, Puležani se ne moraju pitati kolik je rok trajanja McDonad'sovog burgera. McDonald's ne ide nikuda. Na svu sreću ne moraju se niti zapitkivati je li odumiranje centra istina ili mit. Istina je. Svjedoče tome svakog dana. Uživo.


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of