PIŠE Nenad MARJANOVIĆ FRIC

Zbog čega je Veruda u novoj konstelaciji političkih snaga potpuno izolirana?

Trg kralja Tomislava na Verudi (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Trg kralja Tomislava na Verudi (snimio Milivoj MIJOŠEK)


Da se gradska manifestacija Dođi u grad ne tiče Verude jasno je iz mjeseca u mjesec. U početku mandata nove vlasti na sve strane se govorilo o oživljavanju grada, o vraćanju grada njenim građanima. Izuzmemo li lanjsku filmsku manifestaciju Kino u kvartu, u mandatu ove gradske vlasti na Verudi nije održan niti jedan program. Bez obzira na želju da se probudi centar grada, a posebno Danteov trg, besmisleno je zanemarivati dijelove grada koji imaju infrastrukturu za realizaciju zabavnih, gastronomskih i kulturnih sadržaja.

Veruda kao kvart potpuno je samoodrživ, funkcionira kao mali grad koji u nekim segmentima ima puno bolju infrastrukturu od mnogih općina pa čak i gradova. Zbog čega je Veruda u novoj konstelaciji političkih snaga potpuno izolirana? Treba se zapitati kome je u interesu koncentraciju kulturno-zabavnih programa svesti na strogi centar? Nešto slično događa se i sa subkulturnim događanjima koje su gradskom kulturnom politikom getoizira u Rojcu. Turisti na koje se stalno pozivaju sve vlasti, prošle kao i aktualna, urbanu kulturu ne mogu pronaći, nema je niti u tragovima.

I dalje u centru iz kafića odjekuju zvuci koji s Istrom i Pulom nemaju nikakve veze. Dio programa koji su obilato financirani iz proračuna treba održavati po cijelom gradu, ne samo u centru i to bi u budućnosti trebalo uvjetovati u natječaju. Programi kojima su odobrena pozamašna sredstva ne smiju biti događanja koja se održavaju u zatvorenim krugovima. Ako nešto valja, ma koliko alternativno bilo, mora se staviti na uvid javnosti. Tada bi barem ljeti mogla oživjeti događanja po cijelom gradu, uključujući i Verudu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater