PIŠE VANESA BEGIĆ

Pojavila se sumnja da ovogodišnji Pulski filmski festival nije 70., nego tek 68.! 

Pula film festival (snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)

Pula film festival (snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)


Ove se godine, kako smo o tome već puno puta pisali, održava 70. izdanje Pulskog filmskog festivala.

Našoj redakciji e-mailom se javio Miodrag Kalčić, dugogodišnji djelatnik u kulturi koji ističe da je sve to, istina, započelo 1954. godine, ali da je ovogodišnje izdanje ipak 68. jer dva izdanja nisu održana.

- Sve u svemu, u 69 godina trajanja puljske filmske manifestacije, bilo je moguće, s ovogodišnjim, održati 70 festivala, ali nije! Svaka računica svodi se na 68 festivala, navodi Miodrag Kalčić, između ostalog, u svome pismu.

Iz Pulskog filmskog festivala na svim predstavljanjima 70. izdanja, kao i na okruglim stolovima je naglašeno da je to 70. rođendan festivala te da se slavi 70 godina od prvoga izdanja, jer 1991. je otkazan doslovno u zadnji čas, a 1994. je održan s jednim filmom.

Sva izdanja do 37. održana su po redu, a te 1991. godine, kada je trebao biti održan 38. festival, u zadnji je čas otkazan.

Festival je te 1991. godine službeno počeo najprije popratnim događanjima: otvorenjem velike retrospektivne izlože plakata Jadran filma, kao i izložbe umjetničkih radova za interijer zgrade Croatia osiguranja.

Zatim je započeta podnevna novinarska projekcija "Krhotina" Zrinka Ogreste tijekom koje je Vijeće Filmskog festivala u Puli odlučilo: "Ipak, u sadašnjim okolnostima bezumlja nametnutog rata, Vijeće Filmskog festivala u Puli odlučilo je da se festival ne održi u znak prosvjeda protiv nasilja". Festival se te godine trebao održati od 26. srpnja do 2. kolovoza.

Iduće, 1992. godine, održano je 39. izdanje od 17. do 20. srpnja. Potom, 1994. godine je, kako saznajemo u Pula Film Festivalu, održano 41. izdanje manifestacije, i to od 23. do 29. srpnja.

- Otkazana je ceremonija dodjeljivanja nagrada budući da je samo jedan hrvatski film napravljen u proteklih 12 mjeseci ("Cijena života" Bogdana Žižića). Festival je unatoč tomu održan, ali je uobičajeni nacionalni natjecateljski program zamijenjen retrospektivom animiranih filmova u produkciji Zagrebačke škole crtanog filma i selekcijom dokumentaraca, naveli su iz ove ustanove.

Kakogod, od početka ove manifestacije prošlo je 70 godina, i slavlje može početi. A godine, na koncu, (ni)su važne.

Podsjetimo, ove će godine u glavnom programu, u sekciji Hrvatski film biti prikazano 14 dugometražnih filmova, od čega 11 igranih, dva dokumentarna i jedan animirani.

Festival otvara film "Hotel Pula" pulskog redatelja Andreja Korovljeva i u produkciji pulskog Kinematografa, a zatvara dokumentarni film "Brod" Puljanina Elvisa Lenića, koji s osobne, emotivne pozicije govori o brodogradilištu Uljanik.

Uz festivalske projekcije na nekoliko lokacija, bit će i izložbi na Forumu, na Giardinima, u Srpskom kulturnom centru i Galeriji Makina, te bogat glazbeni program.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater