Piše Vanesa begić

Rodos u Puli

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Gregovica Pula

Gregovica Pula


Znamo za bogato nasljeđe Austro-Ugarske, za ono talijansko, za bogatu antiku, za razne manjine, znamo da je tu boravio Joyce koji baš i nije volio Pulu, ali koja je poveznica s Grcima?

(Moguća) poveznica s Grcima je pulski kvart Gregovica, čiji talijanski naziv glasi Grega. Naime talijanski naziv za Grčku je Grecia i smatra se da je naziv iskrivljen u Grega te zatim Gregovica. A iza toga naziva, kako veli poznati pulski arhitekt Anton Percan, nalazi se obitelj Roditti.

Kako je Percan rekao tijekom jednog od svojih predavanja "područje iznad močvarnog zemljišta i potoka Pragrande nosi ime Gregovica prema tadašnjim vlasnicima ovog područja, obitelji Roditti koja je bila grčkih korijena, doseljena u Pulu s otoka Rodosa tijekom 16. stoljeća".

S etimološkog i povijesnog gledišta - takvo objašnjenje može biti itekako logično - znamo da je Pula kroz stoljeća pružala dom ljudima iz svih krajeva svijeta. A istraživanja arhitekta Percana su oduvijek bila vrlo temeljita i potkrijepljena dokazima.

Dakle, moguće je da postoji ta poveznica između Pule i Grčke, odnosno Rodosa i da je upravo Gregovica pulski "hommage" Grčkoj.


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater