piše oriana španić

Knjiga s posvetom

Ilustracija

Ilustracija


Sa(n)jam knjige u Puli, događaj koji uvijek s nestrpljenjem iščekujem. Što zbog zanimljivih gostiju, što zbog popusta na knjige. Castropola, prva knjižara antikvarijat iznad stare autobusne stanice. Sati razgovora provedeni s Terezom Pulja dok bi birala knjige. Tereza, ne samo vrhunska poznavateljica knjiga, nego i puna zanimljivih pričica vezanih uz knjižnice Istre. Osoba koja je na neki način formirala moj književni ukus. Vječno u blizini, Manda Miroslav Mandić i njegov bajs.

Volim antikvarijate knjiga. Naići na knjige s posvetama i maštati o ljudima kojima su bile posvećene. Stvarati priče o njima.

Otići subotom u Ciscuttijevu i kod Bajića ili Saše pogledati knjige, stripove. Jako mi nedostaje Nemeš. Koliko sam dobrih knjiga kupila kod njega! Volim poklanjati knjige i posvetu napisati nalivperom. Da, još uvijek pišem nalivperom. Trenutno pišem Pelikanovim nalivperom kupljenim u Narodnim novinama.

Crna tinta i dobar papir naručen u Aurei. Često pišem pisma i šaljem ih poštom. Mnogi se ugodno iznenade u ovo doba e-maila kad dobiju pismo. Ako s vremenom postanem previše čudna, slat ću ih poput Prokofjeva samoj sebi. Jedina razlika će biti u svrsi. On je slao pisma da bi provjeravao rad pošte, a ja da još nekoga podsjetim na ljepotu pisanja pisma.

Ljubavna pisma namirisana parfemom. Zvuči jeftino, srcedrapajuće, ali tako romantično. Još čuvam suprugova ljubavna pisma, ako se to može tako nazvati. Ipak je on inženjer, ali za brodove, a ne za ljudske duše.

Ljubavno pismo Tatjane Evgeniju ili Fride Cahlo Diegu Riveri. Možda jednog dana postanem nova Helene Hanff ili otvorim knjižaru po uzoru na londonsku Persephone books s kolačima, finim čajem i kavom, debelim tepisima po kojima se može ležati, sjediti i uživati u romanima Jane Austen, knjigama tipa "Kako biti Parižanka u svakoj prilici" ili "Pod suncem Toskane". Ako se pojave problemi oko papirologije, strpljivo ću čekati ako treba i više od pedeset i jedne godine, devet mjeseci i četiri dana koliko je Florentino Ariza čekao Ferminu Daza.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum