piše oriana španić

Ulike u božićnjaku

Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)

Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)


Zahladilo je, plodovi maslina sazreli su i vrijeme je za berbu. Masline sorte leccino, ascolana tenera, pendolino, kupljene u Poreču u Institutu za poljoprivredu i turizam. Nisam neki maslinar, daleko sam od toga, a i nisam više neki ljubitelj maslinovog ulja. Forši zato ča san navađena na ulje moje none ka je brala ulike u božićnjaku. Ulike napro zrile, sorte buža i karbonera. Bura je tukla, zima, a ona na škalami i bere. Bilo je puno tare, ali ulje je bilo slatko. Oko vrata platnena borša i uliku po uliku unutra. Vrči ulike u jutene vriče i š njima u Agroproduktovu uljaru u Vodnjan. Ulje zlatnožute boje, blagog okusa. Čuvanje ulja u kamenici i veliki problem. Brzo bi postalo rancido. Tempi passati.

Arena i arheološka izložba smještena u podzemnoj prostoriji ispod borilišta, posvećena maslinarstvu Istre u doba antike. Ulaz u nju kroz hodnik koji je dobrim dijelom izdubljen u živom kamenu.

Jedno vrijeme me držala ideja da želim napraviti amforu i u njoj držati ulje. S tom sam namjerom upisala tečaj keramike kod Danice Kranjc. Tečaj se održavao na Danteovom trgu, u prostoru sadašnje galerije Hermana, međutim, nisam imala vremena nastaviti do faze izrade (Čitaj, nije me išlo. Mukotrpan je to posao.).

Kasnije me prošla ta faza, ali uhvatila me druga. U sklopu Obrtničkog sajma na Karolini vidjela sam štand s proizvodima od maslinovog drveta. Zašto se, za početak, ne okušati u izradi vrnjače? Vrnjače od maslinovog drva su jako dobre jer se mirisi ne hvataju za njih. Uvijek imam punu škudelicu vrnjača i moram paziti da u brzini ne uzmem vrnjaču s kon mišan kapulu, za mišati griz na mliku.

Kupila sam dlijeto i krenula u traženje adekvatnog komada drveta. Međutim, ni to me nije išlo. Kasnije sam kupila par komada po sajmovima i riješila problem.

Odisej je od maslinovog drva istesao svoj bračni krevet, Platon je ispod masline raspravljao sa svojim učenicima. Edo Murtić, Van Gogh i Tintoretto samo su neki od slikara kojima je maslina poslužila kao motiv. Grad Pula i Uljanik. Stari Romani su imali izreku "dokle god uspijeva maslina, to je naš svijet". Nakon borbe sa snobovskim dijelom sebe koji kazuje da mi je istarsko ulje u ovo moderno doba dobro, napokon skupljam hrabrost i priznajem da nije. Pod cijenu ekskomunikacije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum