kina

Uveden zakon koji trgovinskim partnerima poručuje da mogu očekivati protumjere ako uvedu carine na kinesku robu

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Kina je u petak usvojila zakon koji glavnim trgovinskim partnerima jasno poručuje da mogu očekivati protumjere ako uvedu carine na kinesku robu.

Zakon o carinama odobrilo je najviše kinesko zakonodavno tijelo nakon tri kruga razmatranja od 2022., a predstavlja najnoviji dodatak pekinškom arsenalu instrumenata zaštite trgovine u razdoblju napetog primirja u odnosima sa SAD-om, nakon trgovinskog rata za predsjedničkog mandata Donalda Trumpa.

Zakon će stupiti na snagu 1. prosinca, a sadrži niz zakonskih odredbi koje se odnose na carine na kineski uvoz i izvoz. Peking je pripremio odredbe o poreznim poticajima i mogućim protumjerama za zemlje koje prekrše trgovinske sporazume.

Pojačane napetosti u odnosima sa Sjedinjenim Državama i Europskom unijom samo su učvrstile uvjerenje Pekinga da mora konsolidirati i poboljšati mjere koje ima na raspolaganju, kažu analitičari.

"Nameće se usporedba s nuklearnim oružjem: imate ga ne zato da biste ga upotrijebili nego zato da biste odvratili druge kako ga ne bi upotrijebili  protiv vas", rekao je Henry Gao, profesor na Singapurskom sveučilištu za menadžment.

"Moglo bi se reći da (zakon o carinama - op. ur.) nije bio ni potreban budući Kina već raspolaže mjerama za uvođenje uzvratnih carina, nakon dopune zakona o vanjskoj trgovini 2004. godine", dodao je Gao.

"Mislim da Kina uključivanjem (tih odredbi - op. ur.) u novi zakon o carinama želi poručiti sljedeće: naše je suvereno pravo, ako nam uvedete carine, da uzvratimo istom mjerom."

Sve izraženija zabrinutost zbog ogromnih kineskih proizvodnih kapaciteta čiji su jeftini proizvodi preplavili Europsku uniju rezultirala je otvaranjem nove fronte u trgovinskom ratu Zapada i azijskog diva. Počelo je američkim uvoznim carinama u 2018. godini, podsjeća Reuters.

Bruxelles trenutačno istražuje treba li uvesti carine na uvoz kineskih električnih vozila, a Peking je pokrenuo antidampinšku istragu o uvozu žestica iz EU-a, podsjeća Reuters.

Europska komisija otvorila je proteklih tjedana i istrage o ponudama kineskih tvrtki na javnim natječajima u nekoliko članica EU-a, a prvi je puta odlučila provjeriti i javnu nabavu medicinske opreme u Kini kako bi utvrdila jesu li europske kompanije ravnopravne kineskima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini