unatoč sankcijama

I kanadski proizvođač zrakoplova dobio dozvolu za kupnju ruskog titanija

| Autor: Hina
Ilustracija (Foto: EPA)

Ilustracija (Foto: EPA)


I kanadski proizvođač poslovnih zrakoplova Bombardier dobio je, nakon europskog Airbusa, dozvolu vlade u Ottawi da titanij nabavlja u Rusiji.

U utorak Kanada je Airbusu odobrila upotrebu titanija nabavljenog u Rusiji, izuzevši ruskog dobavljača iz sankcija nakon upozorenja o mogućim teškim posljedicama po zapadni zračni prostor. 

Proizvođači zrakoplova godinama su titanij kupovali od ruske državne tvrtke VSMPO-AVISMA. Uvoz titanija ne podliježe zapadnim sankcijama. ali Kanada ga je ipak zabranila, uključivši ruskog dobavljača u veljači na popis kompanija s kojima je zabranjeno poslovati zbog navodnih veza s ruskim vojno-industrijskim kompleksom.

U Airbusu su pak upozorili da bi zabrana naškodila onima koji bi je uveli dok je Rusija gotovo i ne bi osjetila budući da titanij čini tek maleni dio ruskog izvoza. Zapadnom zračnom prostoru zabrana njegove upotrebe nanijela bi pak "ogromnu" štetu, naglasili su u europskom proizvođaču zrakoplova.

I kanadski Bombardier nabavljao je titanij od ruske tvrtke za proizvodnju putničkog zrakoplova CSeries, ali je 2018. prodao taj dio poslovanja Airbusu i sada proizvodi samo poslovne zrakoplove.

Bombardier više ne kupuje titanij izravno od ruske tvrtke, ali kupuju ga neki dobavljači pa nam treba izuzeće od sankcija, rekao je izvršni direktor Eric Martel tijekom prezentacije tromjesečnih rezultata.

"Surađivali smo s vladom i s našom bazom dobavljača u cjelini kako bismo bili sigurni da postupamo ispravno. No, morali smo se istodobno pobrinuti (...) da naše tvornice nastave s proizvodnjom", rekao je novinarima Matel.

Kanadska vlada odobrila je do sada izuzeća samo za zrakoplovni sektor, uključujući vojsku, rekao je kanadski izvor izravno upoznat s tematikom.

Izuzeće je odobreno samo na određeni rok, rekao je izvor koji je tražio anonimnost zbog osjetljive teme.

Izvršni direktor Airbusa Guillaume Faury rekao je da su i drugi osigurali dozvolu kanadskih vlasti "za nastavak nabave male količine titanija koja nam je još potrebna".

"Zapadna industrija znatno je smanjila izloženost, ali određena količina titanija još stiže i omogućuje rad jako velikog sektora", rekao je Faury novinarima.

"Druge velike zemlje zapadnog zrakoplovstva odabrale su drugi put koji odgovara našim potrebama i našim uvjerenjima i očekujemo i nadamo se da ćemo i dalje nailaziti na razumijevanje", dodao je šef Airbusa.

Bombardier je u četvrtak izvijestio o 60-postotnom skoku narudžbi u prvom tromjesečju, što je vrijednost njegove knjige narudžbi podiglo na 14,9 milijardi dolara.

Tvrtka ove godine povećava proizvodnju mlaznjaka Challenger srednje veličine s oko 10 sjedala a proizvodit će i više zrakoplova Global s velikom kabinom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum