zse

Crobexi pali pod pritiskom negativnog raspoloženja na svjetskim burzama

| Autor: Hina
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Na Zagrebačkoj su burzi u utorak Crobexi znatnije pali, pod pritiskom negativnog raspoloženja na svjetskim burzama, što je posljedica geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku, a najveća gubitnica bila je dionica Zagrebačke banke, kojom se od danas trguje bez prava na isplatu dividende.

Crobex indeks u utorak je pao 0,65 posto, na 2.813 bodova, a Crobex10 za 0,15 posto, na 1.701 bod.

Među sektorskim indeksima, najviše je pao Crobextransport, za 2,52 posto, dok je jedino porasla Crobexindustrija, za 0,39 posto.

Redovni dionički promet iznosio je 984 tisuće eura, što je za 15-ak tisuća manje nego dan ranije.

Najveći promet, 264 tisuće eura, ostvaren je dionicom Valamar Riviere, kojoj je cijena oslabila 0,38 posto, na 5,18 eura.

Slijedi dionica Adriatic osiguranja, s prometom od 138 tisuća eura i padom cijene za 3,77 posto, na 460 eura.

Znatniji promet imala je još i dionica Zagrebačke banke, kojoj je cijena potonula 5,43 posto, na 61,8 eura, jer se od danas tom dionicom trguje bez prava na dividendu od 1,40 eura. Ta je dionica tako bila najveća gubitnica.

S druge strane, među likvidnijima, najviše je porasla cijena redovne dionice Končara D&ST, za 0,69 posto, na 1.460 eura.

Uprava i Nadzorni odbor te kompanije predložili su u utorak glavnoj skupštini donošenje odluke o rasporedu lanjske neto dobiti, pri čemu 16,23 milijuna u dividendu, čime bi predložena dividenda iznosila 31,75 eura po jednoj redovnoj i povlaštenoj dionici, što je za 131 posto više u odnosu na onu isplaćenu prethodne godine (13,74 eura), 

Današnjim padom Crobexi prate pad svjetskih burzovnih indeksa, koji su pod pritiskom jer se ulagači plaše eskalacije sukoba na Bliskom istoku, između Irana i Izraela.

Nakon što su jučer cijene dionica na Wall Streetu pale više od 1 posto, danas su europski burzovni indeksi - londonski FTSE, njemački DAX i pariški CAC - u minusu više od 1,5 posto. 

 Na Zagrebačkoj burzi danas se trgovalo s ukupno 35 dionica, pri čemu je cijena njih 12 porasla, 15 pala, a osam stagnirala.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini