svjetska tržišta

Europske burze pale više od 1 posto

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Na europskim su burzama cijene dionica u utorak ujutro pale više od 1 posto jer se ulagači plaše eskalacije sukoba na Bliskom istoku, između Irana i Izraela.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu više od 1 posto i zaronio na najnižu razinu u gotovo šest tjedana. .

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 1,17 posto, na 7.870 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 1,23 posto, na 17.805 bodova, a pariški CAC 1,29 posto, na 7.940 bodova.

I na azijskim su burzama cijene dionica pale. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u minusu 1,8 posto, pa je skliznuo na najnižu razinu u gotovo dva mjeseca.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo gotovo 2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji pale između 1,4 i 2,3 posto.

Oštar pad indeksa drugi dan zaredom posljedica je, među ostalim, napetosti na Bliskom istoku, nakon što je Iran je u subotu navečer lansirao niz dronova prema izraelskom teritoriju, a Izrael najavio osvetu.

Ulagače je razočarao i jučerašnji pad Wall Streeta. Dow Jones oslabio je 0,65 posto, dok je S&P 500 skliznuo 1,20, a Nasdaq indeks 1,79 posto.

Osim nesigurnosti u vezi razvoja situacije na Bliskom istoku, ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama i zbog toga što je sve jasnije da američka središnja banka neće žuriti sa smanjenjem kamata jer je inflacija i dalje povišena.

Jučer je objavljeno da je promet u trgovini na malo u SAD-u u ožujku porastao 0,7 posto na mjesečnoj razini, znatno više nego što su analitičari očekivali.

To pokazuje da potrošači ne posustaju, unatoč povišenoj inflaciji, i da bi se rast potrošačkih cijena mogao nastaviti.

Zbog toga su gotovo sasvim splasnule nade ulagača da će Fed početi smanjivati kamatne stope u lipnju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum