DVIGRAD BLUES FESTIVAL

EDI MARUŽIN: Nekad se radilo šest dana tjedno, a svake nedjelje je u selu bila fešta. Upravo tako sam zamislio i ovaj festival

Uvijek se rado sjetim koncerata Francija Blaškovića koji je često nastupao u podne - nekako je to bilo taman. Dođeš na koncert, lijepo si proveo nedjelju, ako ti se ide dalje, nastaviš, ako imaš drugog posla, ideš doma. Kad su večernji koncerti, onda to počinje kasno, drugi dan se radi… ovako svatko tko želi provesti nešto drukčiju nedjelju, može doći na koncert kadgod mu odgovara tijekom dana, kaže Edi Maružin

| Autor: Tea TIDIĆ


Ruševine srednjovjekovnog Dvigrada velebno su svjedočanstvo nekadašnjeg života na tom području Istre, a ovo područje je bilo naseljeno još u prapovijesti. Arheološki nalazi tako potvrđuju da su upravo na tom području pronađeni korijeni civilizacije na istarskom tlu, a kad se o glazbi promišlja - suvremena glazba itekako svoje korijene ima u jednom glazbenom pravcu - bluesu.

"Back to the roots", kako običavaju reći iskonski blueseri, nakon nekoliko godina zatišja festivalskih blues destinacija u Istri, desit će se u nedjelju, 12. rujna, sasvim blizu Dvigrada – u parku na kanfanarskoj Placi, gdje će se premijerno održati Dvigrad Blues Festival. Organizator ovog festivala je Udruga Gustafi, predvođena Edijem Maružinom, dobro znanim frontmanom Gustafa kao i sastava Edi East Trance Blues. Za naš list, Maružin je rekao nešto više o ovoj manifestaciji.

- Bit će to jednodnevna blues svetkovina - iako je prvotna ideja bila da se održi u Dvigradu, po ocjeni konzervatora, na toj lokaciji se može svirati isključivo akustična glazba - a što bi, s obzirom na izričaj glazbenika koji nastupaju - bilo jako teško organizirati. Razmišljali smo o još nekim lokacijama, i na kraju je izbor pao na park na kanfanarskoj Placi koji je odličan za ovakvu manifestaciju. Razgovarao sam s kanfanarskim načelnikom Sandrom Jurmanom, koji je odmah objeručke podržao manifestaciju i jako pomogao u organizaciji.

Nulto izdanje

Ovo izdanje volimo nazivati "nultim" Dvigrad Blues Festivalom, jer ne znamo što očekivati i kakva će biti situacija u ovim hirovitim vremenima. Ali sve je zamišljeno tako da svako može provesti ugodno i zanimljivo nedjeljno popodne uz živu glazbu, gdje koncertni program počinje jušto u podne i traje do mraka, otprilike do 20 sati.

Dvigrad Blues Festival

Nekako sam cijeli koncept zamislio u maniri američkog juga i starih seoskih fešti, gdje su se nedjeljom tijekom popodneva održavale manifestacije i koncerti.

Jer, nekad se radilo šest dana tjedno i svi su radili i subotom, a svake nedjelje je u selu bila fešta. Nikad se nije feštalo do kasno - ali svi bi se skupili i zabavljali, i upravo tako sam zamislio i ovaj festival - kao lijepo nedjeljno popodne za druženje uz živu glazbu. Svi mi govore da radim ovaj festival po svom guštu - svakako je po mom guštu, ali tu su i brojni partneri i sponzori koji su podržali ideju i zbog njih je sve ovo moguće - prvenstveno Općina Kanfanar, pokrovitelj festivala je Istarska županija - Upravni odjel za kulturu i zavičajnost, zatim su tu i Turistička zajednica Istarske županije i Zajednica Talijana Moščenićka Draga.

Tu bih istaknuo i veliku pomoć Vinistre, kao vinskog partnera, koji će se pobrinuti za eno kutak i vrhunsku ponudu gdje će posjetitelji moći po povoljnim cijenama kupiti buteljke kvalitetnog vina, a u gastro-dijelu - tu je ponuda sireva i mliječnih proizvoda sirane Orbanić iz Kašćergani i pršuta Pršutarne Tomaso iz Vošteni.

- Zašto si se odlučio za koncept dnevnog koncerta koji počinje u podne?

- Uvijek se rado sjetim koncerata Francija Blaškovića koji je često nastupao u podne - nekako je to bilo taman. Dođeš na koncert, lijepo si proveo nedjelju, ako ti se ide dalje, nastaviš, ako imaš drugog posla, ideš doma. Kad su večernji koncerti, onda to počinje kasno, drugi dan se radi… ovako svatko tko želi provesti nešto drukčiju nedjelju, može doći na koncert kadgod mu odgovara tijekom dana.

Ian Siegal i Mike Sponza

S obzirom da je festival u razdoblju godine kad je lako moguće da padne kiša - ako bude tako, program će se održati pod šatorom. Ipak, nadamo se da će nam lijepo vrijeme biti naklonjeno i da ćemo uspjeti održati program kako je zamišljen. Važno je napomenuti da je ulaz na festival besplatan i sve se održava sukladno epidemiološkim mjerama.

- Festival okuplja regionalne, nacionalne, ali i međunarodne izvođače. Kako je napravljen odabir?

- Svaki od ovih izvođača svira blues na svoj način - recimo, za mene kažu da s Edi East Trance Blues ne sviram blues, ali ja kažem: "Nismo crnci, nismo Merikani, ali imamo svoj blues, bili istrijanski blues".

Edi East Trance Blues

Tako sam za headlinere festivala pozvao britanskog kantautora Iana Siegala, koji je glazbenu karijeru počeo krajem osamdesetih te je objavio brojne albume i osvojio niz eminentnih nagrada, a dobro je znan po svojim odličnim live nastupima. S njim će nastupiti tršćanski glazbenik Mike Sponza, koji je čest gost na koncertnim pozornicama u našim krajevima, tako da vjerujem da je dobro poznat istarskim ljubiteljima bluesa.

Program na dvije pozornice

Osim bluesa, bit će tu i istarske tradicijske glazbe - jer osobno volim taj naš izvorni, istrijanski izričaj i istarski kantaduri se apsolutno uklapaju u koncept festivala - tako će nastupiti grupa Paljarica predvođena mladim kantadurom Mauriziom Mirkovićem, koji će izvesti svoj program istrijanskih kanti.

Riccardo Midnight Blues Band

Bit će tu i "jam session" usnoharmonikaša - siguran sam da će neke to asocirati na tradicionalnu manifestaciju posvećenu ovom instrumentu koja se održava u Gračišću, no u Kanfanaru će pet-šest vrsnih usnoharmonikaša predstaviti svoj egzibicionistički show.

Tomislav Goluban te Riccardo & Midnight Blues Band prekaljeni su hrvatski blueseri, zatim je tu one man band - Harp Explosion, a Vervet je sastav predvođen pjevačem i gitaristom Denisom Makinom koji predstavlja autorske pjesme. Imamo i jednu premijeru - nastupit će mlada glazbenica Jona Ljuna, kojoj će ovo biti blueserski debi.

Tomislav Goluban

- Kako je zamišljen program?

- Program će se odvijati na dvije pozornice - na velikoj pozornici će biti nastupi bendova, dok će na manjoj pozornici biti popratni program.

Koncertni dio je zamišljen u "blokovima" - koncert počinje oko podneva te u prvom bloku nastupaju Vervet, Tomislav Goluban i Harp Explosion, nakon čega slijedi intermezzo s programom na maloj pozornici, pa slijede Riccardo & Midnight Blues Band i Edi East Trance Blues, te su headlineri festivala Mike Sponza i Ian Siegal.

Na maloj pozornici će nastupiti istrijanski kantaduri, zatim će tu biti egzibicijski show usnoharmonikaša, a publika može očekivati još iznenađenja.

Denis Makin, frontman grupe Vervet

Izvođači Dvigrad Blues Festivala:

  • Ian Siegal
  • Mike Sponza
  • Edi East Trance Blues
  • Riccardo Midnight Blues Band
  • Tomislav Goluban
  • Harp Explosion
  • Vervet
  • Jona Ljuna
  • Grupa Paljarica i Maurizio Mirković

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini