obiteljski debi

Otac i sin Nenad i Rio Sinkauz prvi put nastupili zajedno i zapalili Kontejner

| Autor: Mladen RADIĆ
Nenad i Rio Sinkauz (Snimila Sanja Bistričić Srića)

Nenad i Rio Sinkauz (Snimila Sanja Bistričić Srića)


U klubu Kontejner u Zagrebu otvoreno je četvrto izdanje zvučnog događanja Gibanja na kojem nastupaju glazbenici i glazbenice eksperimentalno-zvučne orijentacije, a na otvaranju su bile i pulske snage, otac i sin Nenad i Rio Sinkauz kojima je ovo bio prvi zajednički nastup.

Okupljene je pozdravila Davorka Begović, kustosica i producentica događanja, te je pozvala sve da posjete i ostatak od 14 ovogodišnjih nastupa koji će se održati do subote, uglavnom u Kontejneru, s izuzetkom četvrtka kada se program seli u Močvaru.

Nakon ovacija publike koja je i tijekom nastupa bodrila devetogodišnjeg Rija više nego oca, profesionalnog glazbenika Nenada, program se nastavio prostorno-zvučnim istraživanjem uživo Stijna Demeulenaerea, Primoža Sukiča i Rubena Orija te nastupom dua eventuell.

- Ja i moj sin često sviramo u našem studiju doma. Jammamo, igramo se i onda ponekad snimimo i neke snimke koje je vidjela je Davorka Begović koja je organizatorica festivala i pitala ako bi bili zainteresirani da spremimo nastup za otvorenje festivala, kaže Nenad. Rio se složio te su krenuli s probama.

Tata Nenad je, kako kaže, u ovom slučaju pristupio dosta, kako bih "bendovski".

- Htio sam da sin i ja budemo, koliko je to moguće, al pari u sviranju, objašnjava Nenad. To znači da nije on htio previše oblikovati cijelu zvučnu sliku nego bi Rio njemu rekao ako mu se ne sviđa zvuk i da bi htio nešto drugo, a Nenad bi rekao Riju kada mu se ne sviđa ono što je on svirao.

- Tako smo zajedno zapravo gradili tu priču, a nastup je bio zapravo strukturirana improvizacija, tj. znali smo kuda se krećemo, ali dosta nam je bila otvorena forma, pošto ja sam njime često improviziram. On je svirao ksilofon i bubnjeve, ja sam svirao gitaru i efektirao bubnjeve i ksilofon, kaže Nenad.

Nastup je trajao dvadesetak minuta.

- Stvarno mi je to bio izniman gušt biti sa sinom jer nisam mogao pomisliti da ću sa sinom uopće biti na stageu. Njemu je isto bilo dobro, tako da je stvarno bila neka lijepa razmjena energije.

Meni je oko svega toga zapravo bila uzbudljiva nepredvidljivost isto njegovog sviranja, kako mi sviramo svaki dan, djeca imaju potpuno drugačiji jezik i drugačije razvijaju neke fraze i meni je to jako zapravo izazovno svirati sa inputima koje mi on daje, kaže Nenad.

Na koncu je tata bio više uzbuđen zbog nastupa od sina.

- On to osjeti na drukčiji način, samo mi je nakon svirke rekao "Uh, tata, sve me sada boli, i noge i ruke". Dao je stvarno sve od sebe, a bio je sretan i uzbuđen jer su došli i njegovi prijatelji da ga gledaju. Rio za sada voli jako i klikati i svirati, a onda ćemo vidjeti kamo će ga život odvesti, kaže Nenad koji s bratom Alenom putuje u švicarski Bern sa performansom "Aphasia".

Nakon toga idu u Ghent u Belgiju gdje snimaju muzički film s nizozemskom plesačicom stepa Marije Nie koji će režirati Jelena Jureša. To je za sada, kasnije će se vratiti projektima Roj osa, True tribe i filmovima, s obzirom da su braća Sinkauz poznati i nagrađivani skladatelji filmske glazbe.


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum