PJESME ZA VATRENE

Uoči Europskog nogometnog prvenstva stigli novi navijački singlovi

| Autor: Ivana Kocijan
(Foto: Vedran Karuza, Facebook, Igor Kralj/Pixsell)

(Foto: Vedran Karuza, Facebook, Igor Kralj/Pixsell)


Uoči Europskog nogometnog prvenstva stigle su mnoge nove navijačke pjesme. Jedna od njih je i skladba "Crveno-bijeli dres", djelo riječkog glazbenika Igora Relića poznatog kao IG.RE.GURUA i Gorana Lakotića. U realizaciji projekta sudjelovale su Tratinčice, ponosno raspjevana skupina pod vodstvom maestre Suzane Matušan Avgustini.

– Oduševljenje koje je nemoguće sakriti, uživanje u radu s djecom, razigranost, lepršavost, usklađenost, organizacija, pokretljivost, riječki sportski duh i osmijesi na licu – to su najveća zadovoljstva koja me preplavljuju. Dječji osmijeh nema cijenu, kaže Relić.

Primorsko-dalmatinska verzija

Videouradak je rezultat velikog truda. Relić ističe sportske djelatnike Rijeka sporta i Amru Fajić, trenere NK Lokomotiva – g. Ćosića i g. Ferenčića, te Sportsku nogometnu školu Toreta s trenerima Damirom i Đanijem Laserom. U projekt su se uključili i g. Ćulum iz NK Doker te trener Luka Delonga, Rukometni klub Kozala s trenerom Igorom Šustićem i Igorom Horvatom, te vlasnik Ženskog košarkaškog kluba FSV Emil Baltić.

– Njegova spremnost da prekine trening naših riječkih ženskih košarkaških zvijezda iz FSV-a i ustupi dvoranu za snimanje u slučaju nevere i kišnih uvjeta bila je neprocjenjiva. Pored njih, predivna djeca iz Plesnog sastava Lorene, kuglači s Grobnika, riječke kuglačice Udovice domovinskog rata te judo klub i njihovi mladi judašići s posebnim potrebama s trenerima Draženom Nalisom i Slavišom Bradićem, također su dali svoj doprinos. Mladi stolnotenisači trenera prerano preminulog Mladena Škrapca, riječki streličari, kao i djelatnici Grada Rijeke i hrvatska policija, svi su pridonijeli ovoj sportskoj priči da zaživi punim plućima, dodao je.

Igor Relić ističe da pjesma "Crveno-bijeli dres" nije isključivo namijenjena nogometnoj reprezentaciji Hrvatske. Dodaje i da se radi na primorsko-dalmatinskoj verziji pjesme koja se priprema s malenim Splićanima iz Dječjeg zbora Srdelice u suradnji sa splitskim maestrom Jovicom Škarom.

Himna reprezentacije

Ususret Europskom nogometnom prvenstvu u Njemačkoj Hrvatski nogometni savez (HNS) i Žuja su predstavili himnu hrvatske nogometne reprezentacije "Najbolja kad je najteže". Autor glazbe i teksta je Tiho Orlić koji je pjesmu otpjevao zajedno s pjevačem Opće opasnosti Perom Galićem. Predstavljen je i spot u kojem su "manekeni" izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić te sadašnji i bivši hrvatski reprezentativci Luka Modrić, Ivan Perišić, Joško Gvardiol, Bruno Petković, Mateo Kovačić, Mario Mandžukić, Ivica Olić, Aljoša Asanović…

– Želio sam da to ne bude tipična navijačka pjesma, želio sam opisati što smo to mi prošli od osnivanje države, pa i kroz uspjehe hrvatskog nogometa. Više nismo "underdogs", već osvajači medalja. Nismo mali i to je reprezentacija pokazala, kazao je Orlić, dok je Galić dodao:

– Iznimno smo zahvali što smo mogli sudjelovati u ovom projektu. Svima koljena zaklecaju kada se spomenu Vatreni. Nadam se da će pjesma biti motivirajuća, a sretni smo da je rock’n’roll stigao na mjesto povezivanja.

Favoriti navijača

Uoči Eura omiljeni hitmejkeri svih navijača, Zaprešić Boysi, objavili su pjesmu "Ludilo". "Ludilo" se referira na ono što je hrvatska nogometna reprezentacija priuštila Hrvatima na zadnja dva svjetska prvenstva, kad se u domovinu oba puta vratila s odličjima oko vrata i na to kako su se svi oni kojima je Hrvatska u srcu osjećali u napetim trenucima na putu do svjetskog srebra i bronce. Jednom riječju, svim navijačima priuštila je – ludilo!

Spot je sniman u jednom zagrebačkom studiju, a režirali su ga Nevio Smajić i Mario Borščak, već uigrana ekipa koja potpisuje videoizdanja grupe Zaprešić Boys. Posebnost spotu predivnim face paintingom inspiriranim Hrvatskom dala je majstorica šminke Marina Krmek. Pjesmu u izdanju Rubikon Sound Factoryja autorski potpisuju Ante Pecotić (glazba), Marko Novosel (tekst) te Bojan Šalamon Shalla (aranžman i produkcija). Iako se Hrvatska nije uspjela popeti na sam tron na zadnja dva svjetska natjecanja, za mnoge navijače ona je, kako se u pjesmi govori, šampion.

Nacionalni naboj i povijesni srebrni i brončani uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije donijeli Zaprešić Boysima nevjerojatan uspjeh legendarne pjesme "Igraj moja Hrvatska", neslužbene himne hrvatske nogometne reprezentacije koja na YouTubeu ima 42 milijuna pregleda.

Legenda hrvatske glazbene scene Darko Domijan nedavno je objavio pjesmu "Igrajte sinovi Hrvatske", navijački singl posvećen Vatrenima na Euru. Domijan je novom pjesmom još jednom dokazao svoju sposobnost da uhvati duh vremena i osnaži osjećaje zajedništva i ponosa kod svoje publike. "Igrajte sinovi Hrvatske" obećava postati neizostavan dio navijačke kulture tijekom Europskog prvenstva, kao poziv na zajedništvo i podršku za hrvatske nogometaše, poručuje. Glazbu za pjesmu, uz Domijana, potpisuje Krešimir Jakumetović, koji je napisao i tekst nove navijačke himne, dok je za aranžman zaslužan Branko Glavan. Za videoprodukciju zaslužni su Rikard i Damir Jadan, a spot su snimali u Muzeju seljačkih buna koji je smješten u dvorcu obitelji.

Oda sportskim herojima

Popularni tamburaški sastav Mejaši predstavili su pjesmu "Milijun suza", koja je posvećena Hrvatskoj i njenim nogometnim uspjesima. Riječ je o zabavnoj odi hrvatskoj domovini i njenim sportskim herojima. U spotu su Mejaši okruženi prepoznatljivim crveno-bijelim kockicama, simbolom hrvatske nogometne reprezentacije, a posebnu notu je pjesmi dalo gostovanje izbornika hrvatske nogometne reprezentacije Zlatka Dalića. Glazbu i tekst potpisuje Nikola Bosilj, a aranžman je djelo suradnje s Voljenom Mlakarom koji je ujedno i redatelj spota.

Nogometnom tematikom u navijačku euforiju dobro će se uklopiti i pjesma "Balun je više od života" za koju je nedavno predstavljen i videospot. Riječ je o duetu Borisa Nemeca i Voljena Grpca, nekadašnjeg liječnika hrvatske nogometne reprezentacije i našeg poznatog opernog pjeva. Pjesma koju potpisuju Robert Pilepić i Robert Grubišić, na prošlogodišnjem Marco Polo Festu osvojila je čak i prvu nagradu publike. Spot je djelo Medvid produkcije.

Dodajmo i da je uoči nadolazećeg Eura Luka Bulić, popularni zagrebački voditelj na Anteni Zagreb, u sebi svojstvenom stilu u obradi "Dream Team Win" povezao trenutačno najveće miljenike nacije, Baby Lasagnu i njegov hit "Rim Tim Tagi Dim" s hrvatskom nogometnom reprezentacijom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter