pune proteina

Čarobne namirnice: Jedite ih prije spavanja, masti će se topiti u snu

(Pixabay)

(Pixabay)


Za mršavljenje je, kažu stručnjaci, najgore puno jesti prije spavanja. Posebno će nakupljanju kilograma doprinijeti ugljikohidrati, šećer i škrob – poput riže, kruha, krumpira i slatkiša, piše N1. 

Namirnice bogate šećerom, a siromašne vlaknima brzo će utažiti glad, ali ako se energija u koju se pretvaraju ne koristi, te će se kalorije pohranjivati kao masnoće. Ima li gore vijesti za vaš struk? Ipak, stručnjaci se slažu kako nije dobro ići na počinak praznog želuca, pa ako osjećate glad prije spavanja, ima i boljih rješenja o kojima piše ordinacija.hr

Zrnati sir

Posegnite za namirnicom punom proteina – zrnatim sirom s malo masnoće. Upravo je ta namirnica bila predmet istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u magazinu British Journal of Nutrition prije nekoliko godina.

U njima stoji kako konzumacija 30 grama proteina 30-ak minuta prije spavanja može imati pozitivan utjecaj na zdravlje. Studija je bila relativno mala i uključivala je samo aktivne mlađe ženske osobe, ali je prva studija koja je proučila kako djeluje hrana može pomoći u mršavljenju, a da u pitanju nisu proteinski napici.

Druge namirnice bogate proteinima

Ako niste ljubitelj svježeg sira, postoji velik broj zamjena koje su također dobar izvor proteina.

Možete jesti piletinu, tofu, kuhana jaja ili male količine badema 30 minuta prije odlaska u krevet, jer sadrže čiste proteine, savjetuje Bridgette Agee, medicinska sestra i voditeljica projekta u centru za gubitak kilograma Marina Weight koja nije bila uključena u spomenutu studiju.

Bademi i orasi su jedni od najzdravijih orašastih plodova, a posebno su dobar odabir za osobe koje ne podnose laktozu, vegane ili one koji jednostavno ne vole mliječne proizvode. Sadrže velike količine zdravih masnoća, proteina te nutrijenata poput vitamina E, selena i magnezija.

Ako nemate problema s laktozom, možete odabrati i mozzarellu, koja ima malo kalorija i puno proteina, te kalcija i vitamina D. Pravi odgovor za gubitak kilograma leži u smanjivanju unosa kalorija u organizam – morate trošiti više energije nego što unosite.

Ako rasporedite obroke tako da unosite proteine i povrće svakih 5 sati u organizam, osigurali ste mu dovoljne količine energije potrebne za gubitak kilograma, napominje Agee te dodaje kako planiranjem obroka možete donositi i zdravije odluke i eliminirati nesvjesno jedenje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter