ISTARSKA PJEVAČICA

Barbara Munjas: "Majčinstvo je jako konstruktivno, naučiš puno o sebi, razvijaš se i napreduješ"

| Autor: Glas Istre
(Foto: Screenshot)

(Foto: Screenshot)


Glazbenica i kantautorica Barbara Munjas gostovala je kod voditeljice Gine Damjanović u "Top music desku Top radija". Barbara je na glazbenoj sceni od 2007. godine kada je prvi put nastupala na Dori. Nedugo nakon toga upala je u Gustafe, a poslije osniva bend Barbari gdje se prvi put predstavlja kao autorica. Gina i Barbara razgovarale su o nadolazećim svirkama u Zagrebu, njezinom glazbenom putu, o pisanju pjesama na zadatak te o ljubavi prema glumi. Osim toga, dotakle su se i njezinih nastupa na Dori, dugoročnih ciljeva i majčinstva.

S bendom Gustafi prošla je male i velike pozornice, pa su tako jednom otputovali u Brazil kako bi bili predgrupa Manu Chau. Osim velikog iskustva koje je dobila u Brazilu, postoje ona znanja i vještine koje i danas nosi sa sobom:  Definitivno sam naučila što znači biti u bendu jer prije toga nisam imala iskustvo sviranja s bendom. To je jedan period života koji me usmjerio i oblikovao, zato što sam shvatila da se super snalazim i da obožavam biti dio benda. Isto tako, naučila sam svirati gitaru. 

Nakon Gustafa krenuo je bend Barbari gdje se prvi put predstavila kao autorica, što joj je dugo bila želja, a nakon raspada benda je počela nastupati solo. Barbara jako voli pisati kada joj netko zada zadatak: Ili je riječ o predstavi u kazalištu ili o glazbi za event.  Uglavnom, to mi je jako uzbudljivo. Ne moram razmišljati da moram zaroniti u sebe. Izraziti točno ono što osjećam, želim... Jedne sam godine s Markom Graberom, Draženom Dobrilom i Sandrom Petenerom svirala na otvorenju jednog hotela na Hvaru. Za tu priču trebao je biti kompletno novi autorski materijal. Uglavnom, dečki su radili mjuzu. Ja sam dobila desetak matrica, a đir je trebao biti neki house/lounge. I ajde napiši tekstove za 11, 12 pjesama u par dana. Meni je to jedno od najuzbudljivijih iskustva jer sam i kao klinka volila house glazbu. Totalni odmak od onog što radim.

Osim svega toga, svestrana Barbara radila je i glazbu za dvije predstave te je čak glumila u njima. Dok izazova u glumi nije imala toliko, sa skladanjem ih je bilo: Gluma mi se sviđa, dobro se u tome osjećam. Kazalište je možda malo drugačije jer imaš tu jednu šansu i ako tu zezneš, nema ponavljanja. Moraš biti besprijekoran (...) Što se tiče skladanja, tu mi je najveći izazov bio moj nedostatak znanja sviranja ostalih instrumenata. Sve sam sama snimala, a nisam baš neki tehničar. Tako da sam imala neki minimalistički pristup.

Kada je riječ o Dori, postoje dvije sekcije natjecatelja - oni koji se prijavljuju jer im je Eurosong napet i oni koji se prijavljuju zbog promocije. Barbara je tri puta bila na Dori: Lani sam se prijavila zbog promocije. Bilo je super. Međutim, nisam sto posto okusila tu zabavu jer sam cijeli tjedan bila bolesna. Tako da sam se inhalirala, pila sve tablete i pastile. Onda sam se na kraju sredila s tim inhalatorom - spalila sam si nogu. Imam vječni podsjetnik na Doru 2023.

Prvi put kad sam išla na Doru, 2007., mijenjala sam Claudiju Beni jer ona nije htjela ići s tom pjesmom. Ove sam se godine prijavila zbog zabave. No ove godine to nije bilo to jer nismo bili svi zajedno na istom mjestu, zbog toga što se Dora održavala u Zagrebu. Mali maturalac, ali dobar maturalac.

Budući na to da Barbara u refrenu pjesme "Nepobjediva" kaže "potpuno slobodna", objasnila je što je to za nju sloboda:Kada mogu biti ono što jesam. Kada ne moram hodati po ljuskama. Kada mogu svirati, kreirati svoje vrijeme onako kako želim. Mislim da sam generalno dosta slobodna.

Što se tiče dugoročnih ciljeva, Barbara ističe "nesputanost življenja od glazbe", ali i bavljenje glumom: Da nemam neku brigu koliko je svirki itd. Život muzičara jedan je izazovan život. Nikad ne znaš gdje si, što si, koliko ćeš ovog mjeseca imati prihoda. Cilj mi je u glazbi stvoriti stabilnost, a kako do toga doći...

Vidjet ćemo, polako. Isto koketiram i s tom glumom. Sviđa mi se taj svijet, volim kamere, super se osjećam pred kamerama. Njezina ljubav prema glumi prisutna je i onda kada je na godišnjem odmoru: Prošlo ljeto sam se regrupirala i resetirala, zato što sam napravila promjenu u bendu - promijenila sam ekipu s kojom surađujem. Ljeto mi je bilo za razmišljati i ne raditi ništa, ali malo je teško kada ne radiš ništa. Onda sam išla okolo statirati po filmovima i serijama i super mi je bilo. To je tako dobar svijet. Sama sam išla, nikog ne poznajem. Baš mi je bilo dobro to iskustvo.

Ovo ljeto ipak će biti malo drugačije za Barbaru jer neće samo statirati, već će i svirati u Zagrebu 5. srpnja i 6. srpnja na Rooftop sessions kod Sare Renar. Inače su Sara i Barbara dobre prijateljice i često razgovaraju o majčinstvu koje je Barbaru naučilo mnogo toga, kao i njezina kći: Kćerka me naučila strpljenju, da sam manje impulzivna, zato što svi ponekad izgubimo živce. Jednostavno pukneš. Ponavljaš 15 puta jednu te istu stvar. Spremanje za ići nekamo u 13 sati počinje u 9 sati - "ajde pojedi, jesi pojela, ajde još jedan griz, ajde operi zube". I to sam se naučila - biti malo smirenija. Više sam naučila cijeniti svoje vrijeme jer sam se prija razbacivala s vremenom koje sam imala. Malo se bolje naučiš organizirati.

Majčinstvo je definitivno jako konstruktivno, naučiš jako puno o sebi, razvijaš se, napreduješ. Naravno, majčinstvo ima i utjecaja na Barbarine kreativne procese jer puno više pjevuši te radi pjesme u hodu, bez obzira što to nisu pjesme koje će na kraju snimiti: To mi je super jer se i ona tako uči. Mi jako često otpjevamo nešto što si imamo za reći, a i neke druge teme ti se pojavljuju. Ima pjesma "Strah je vrag" koja će se naći na novom albumu. To sam lani napisala kad sam ležala na kauču nakon što sam si spalila nogu na Dori i stalno sam gledala crtiće i imala sam samo tu gitaru.

Bio je neki crtić o pingvinima koji se boje ići doktoru, pa sam napravila pjesmu o čovjeku koji se boji ići doktoru, a zapravo je hipohondar. Tako da neke nove teme, nove inspiracije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater