Koncert u dvorani Muzičke akademije

FOTOGALERIJA / Kvalitetni zborovi pulskih glazbenih ustanova

| Autor: Vanesa Begić


Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, odnosno njegova Muzička akademija od kada ima novu dvoranu u prostorima Doma hrvatskih branitelja, sve češće i češće organizira kvalitetne koncerte.

Ovoga je puta na programu bila zborska glazba, a gošće su bile djevojke iz Djevojačkog zbora Srednje glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova pod vodstvom Marija Eterovića.

Ovaj zbor dobiva brojne nagrade i priznanja, vrlo je kvalitetan i možemo reći da u ovoj postavi je jedan od najboljih zborova koji je ova škola imala zadnjih godina. Iako će se neki glasovi možda još bolje "razviti" s godinama, već su sada snažni, upečatljivi, čulo se nekoliko i vrlo zrelih, sasvim posebno talentiranih glasova, a na programu je bio repertoar koji je obuhvaćao djela Papandopula, Gallusa, Gotovca, Tajčevića i Leventea.

Domaćini, Mješoviti akademski zbor Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli pod vodstvom Domenika Briškog također je pokazao i više nego dobru izvedbu, veliki talent, kao i uigranost.

Publika u Puli, izuzev koje prigodne smotre, nema toliko često priliku čuti vrsne zborove. A u Puli ih djeluje nekoliko. Iako se uvijek više piše i govori o amaterskim zborovima - koji zaslužuju svaku pohvalu za ustrajnost, rad i trud, a svaki od njih ima i nekoliko posebno talentiranih članova te vrsne i strpljive dirigente - posebnu pozornost zaslužuju i zborovi glazbenih ustanova - srednje glazbene škole i akademije, gdje se obrazuju oni koji će jednoga dana i oblikovati kulturni život određene sredine. Zato je hvalevrijedna činjenica da su ta dva zbora zajedno nastupala u cjelovečernjem koncertu.

Zbor Muzičke akademije imao je na repertoaru djela Mozarta, Francka, ali i profesora Okmace koji tamo predaje, potom Kaplana, Papandopula, neizostavnog Ronjgova, Uhlika i Starca.

Spomenimo i soliste, pažljivu korepetitoricu Teu Holi, sopranisticu Sandru Bohm, alt Rominu Peti, te još dvije sopranistice Klaru Blažunaj i Anu Glasnović te bas Antonio Bogojević.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater