MuzičkA akademijA

FOTOGALERIJA / Trideset godina studija uz sasvim poseban koncert

| Autor: Vanesa Begić


Akademska godina 2023./2024. u znaku je obilježavanja 30. obljetnice djelovanja Odsjeka studija Klasične harmonike.

Kako je kazala dekanica Akademije Laura Mjeda Čuperjani, to je iznimna čast, na poseban se način ove godine prisjećati svih koji su svojim radom obilježili proteklih trideset godina Odsjeka, Muzičke akademije u Puli, ali i cijelog pulskog Sveučilišta.

Tim je povodom u dvorani Akademije, na prvom katu Doma hrvatskih branitelja, održan koncert studenata ovoga Odsjeka.

- Tijekom cijele ove akademske godine značajna se godišnjica obilježava nizom koncerata studenata i gostujućih umjetnika, predavanja, umjetničkih radionica te kroz projekte Odsjeka. Večeras, na koncertu studenata Odsjeka studija Klasične harmonike, solisti, komorni sastavi i Akademski harmonikaški orkestar pod ravnanjem Branka Okmace predstavit će rad ovog jedinstvenog studija u Hrvatskoj. Mladi se umjetnici cijele godine marljivo pripremaju za prezentaciju interpretativnih specifičnosti Klasične harmonike, između ostalog i pulskom praizvedbom skladbe "Ples mrtvaca" Branka Okmace, koja je posvećena upravo Akademskom harmonikaškom orkestru, kazao je Franko Božac, poznati harmonikaš i djelatnik ovoga Odsjeka. Okmaca je zamijenio dirigenta Denisa Modrušana koji je bio spriječen sudjelovati manifestaciji zbog bolesti.

Da cijela večer bude u nešto drukčijem tonu, pobrinula se i "simbioza" sa slavljem iz donje etaže, dopirala je naime snažna i nadahnuta izvedba s obilježavanja romskoga slavlja, tako da su harmonikaši imali sasvim posebnu akustičnu kulisu.

No, ništa ih nije dekoncentriralo. Pula ima jaki studij harmonike, studenti osvajaju nagrade i priznanja, mnogi bivši studenti su sada glazbeni pedagozi u Puli i diljem Lijepe Naše, a djeluju i šire. U svakoj generaciji ima izrazito nadarenih studenata, a takvih je bilo i u ponedjeljak navečer.

Počelo je uz harmonikaški trio i skladbu Jukke Tiensuua "Mutta". Trio čine

Amalija Tkalčec, Nikola Šereg i Tadej Kopinč, već dobro poznati i uhodani. Šereg se potom predstavio i solistički skladbom "Water Spirit", čiji je autor Staffan Mossenmark. Još jedno ime studenata koje se često spominje po uspjesima i sudjelovanjem na projektima je ono Matije Ulbriha, koji je izveo djelo Kirma Lintinena "Puuska".

Da je harmonika instrument ne samo, kako mnogi pogrešno smatraju, za fešte i svadbe, pokazalo je i vrlo zanimljivo djelo čiji je autor György Ligeti "Musica ricercata" (obrada Max Bonnay), gdje stavci dočaravaju sve tehnike i dinamiku: Sostenuto - Misurato – Prestissimo, Allegro con spirito, Tempo di Valse, Cantabile, molto legato, Adagio, Mesto, Vivace. Energico, Vivace, Capriccioso i Andante misurato e tranquillo, a što je izvela Amalija Tkalčec.

Potom je natupio još jedan uigrani trio skladbom J. Wojtarowicza 'UFO', a oni su Vanesa Brajuha, Tea Gumbarević i Teodor Trampuž.

I za kraj Branko Okmaca i "Ples mrtvaca". Ovaj izniman glazbeni pedagog, dirigent i skladatelj ravnao je ovom izvedbom, tako da je cjelokupni dojam bio još snažniji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater