MAINARDI PIZZA CUP 2020.

JOŠ JEDNOM POKAZALI DA SU NAJBOLJI. Dva picajola iz okolice Pule nastavljaju dobivati priznanja

| Autor: Lara BAGAR

Buffalo picajoli su najbolji. Na prestižnom natjecanju picajola "Mainardi Pizza Cup 2020.", koje već šest godina za redom organizira Mainardi Food u okviru svog projekta promocije istinske talijanske pizze u sklopu sajma Promohotrel u Poreču, pobjedu je odnio 28-godišnji Ivan Stjepanović iz vodnjanske pizzerie Buffalo, dok je četvrto mjesto u izradi prave talijanske pizze osvojio već poznati picajolo iz Buffala Romano Seferović, koji je 2018. osvojio titulu najboljeg picajola u Hrvatskoj.

Romano je višestruki šampion u izradi pizza. Prije četiri godine osvoji je drugo mjesto, 2018. bio je prvi, a prošle i ove godine pozicionirao se na respektabilnom četvrtom mjestu. Između deset natjecatelja ih Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine, Ivan Stjepanović je napravio najbolju pizzu. Pobjednička pizza sastojala se od šalše, mozzarelle bocconcini, bresaole, rukole, sira od tartufa, cherry rajčica, turkinje, ekstradjevičanskog maslinovog ulja Chiavalon i svježeg bosiljka.

Dan nakon pobjede Ivana i Romana nalazimo na radnom mjestu u vodnjanskoj pizzeriji Buffalo. Rade punom parom - i zato što imaju, kako kaže jedan prolaznik, najbolju pizzu za koju vrijedi potegnuti čak iz Rovinja, ali i zato što je Valentinovo, a ljubav ide kroz želudac, zar ne?

Romanov pehar i Ivanova plaketa već stoje na pultu gdje odlažu gotove pizze. Romano zadovoljno komentira pobjedu svog mlađeg kolege i veli da je našao dostojnog nasljednika te da je već umoran.

"Meni je kao da sam ja to osvojio", zadovoljno će mentor Romano o Ivanovoj pobjedi.

Ivan i sam kaže da je Romanov učenik i da nije učio od najboljih, ne bi postigao odnosno napravio najbolju pizzu. Kao picajolo radio je i u pulskoj pizzeriji In forno, a godinu i pol živio je na Islandu te radio kao menadžer i voditelj jedne pizzerije iz poznatog svjetskog lanca Domino's pizza.

- Tamo je sve drugačije. I život i pizza, prisjeća se Ivan i dodaje:

"Njihove su pizze američke, debele, teške, nakrcane, masne. Puno svega i svačega."

Pitamo ga je li na Islandu ponudio našu pizzu, a on kaže da je to bilo nemoguće, jer je radio u poznatoj franšizi koja se drži samo nekih svojih recepata i standarda.

Veli da su na Islandu jako dobri uvjeti za život, odlična je plaća, no stanovi su jako skupi. Prosječna plaća je 3.000 tisuće eura, a najam stana oko 2.200 eura, te je gotovo nemoguće sam iznajmiti stan. Kupao se i u gejzirima na pet stupnjeva ispod nule, dok je voda bila 35 stupnjeva. "Fantastično iskustvo", prisjeća se Ivan. No, falili su mu obitelj i prijatelji. "Nekada nije ni bitan novac. Doma je doma", zaključuje on.

Nakon Islanda, sljedeća stanica bila je vodnjanska pizzeria Buffalo, a od jučer i titula najboljeg picajola. Pitamo ga kakva je njegova pobjednička pizza, a on će odmah: "To je Romanova kopija. Pokušavam ga dobiti. Upijam znanje od njega", nadahnuto će i zadovoljno Ivan.

Osim prvog mjesta, plasirao se i na natjecanje u izradi pizza u Napulju gdje će ići na ljeto. Pitamo ih idu li zajedno, a Romano će: "Mora netko raditi". On je na natjecanju u Napulju između 750 natjecatelja bio 147. i s tim iskustvom kaže: "Ako nisi Talijan, nemaš što raditi na tom natjecanju. Ako nisi Napolitanac, sigurno ga nećeš dobiti".

Uz to Romano tvrdi da su Napolitanci najbolji u pripravljanju pizza, a nagrade nama govore da su u ovom slučaju to Vodnjanci, odnosno picajoli vodnjanske pizzerije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum