neće biti od subote do subote

Mijenja se termin ovogodišnjeg izdanja Pulskog filmskog festivala

| Autor: Vanesa Begić
S lanjskog otvorenja (Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

S lanjskog otvorenja (Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


Nedavno je, uz poziv filmašima za prijavu filmskih ostvarenja za ovogodišnje izdanje 71. Pulskog filmskog festivala, objavljeno da će se ovaj festival održati u razdoblju od 11. do 18. srpnja. Znači, nešto raniji termin nego inače (ali što i nije toliko velika novost, jer je već prethodnih godina održan u ranijim terminima), no, ono što je tu neuobičajeno je da festival počinje - u četvrtak, a ne u subotu kao što je to bio običaj do sada.

Do sada je festival uvijek počinjao u subotu i završavao dodjelom nagrada u subotu (barem onaj glavni dio), a u nedjelju, nakon dodjele nagrada, u prostorima Kina Valli prikazivali bi se svi nagrađeni filmovi. Termini ostalih manifestacija su se mijenjali, no Pulski filmski festival mijenjao je nazive manifestacije, datume održavanja, no to je bilo uvijek od subote do subote. U korona godini je, ali to je bila posve posebna godina po svemu u cijelom svijetu, festival otvoren krajem kolovoza i održan u prvom tjednu rujna, dodjela nagrada bila je u petak, a u subotu je upriličen film o Tusti.

- Otvaranjem Festivala u četvrtak namjera nam je maksimalno izaći u susret publici i produljiti vikend; na ovaj način dobivamo da je Festival tijekom cijelog (i produženog) vikenda i da publika može pratiti sve programe: dnevne, večernje i kasne projekcije, kao i zabavni program te koncerte koje planiramo uvrstiti, navodi Tanja Miličić, ravnateljica Pula Film Festivala o novom terminu najpoznatijeg filmskog festivala u nas. I Motovunski filmski festival uglavnom počinje sredinom tjedna, a završava u subotu.

Kada smo kod manifestacija, primjerice Sa(n)jam knjige u Istri počinje uvijek u četvrtak ili u petak i traje 10-11 dana tijekom kojih obuhvaća dva vikenda, da bi što veći broj posjetitelja moglo obići tu manifestaciju i prisustvovati programima.

Kako će publika reagirati na promjenu termina pulskog filmskog festivala - vidjet ćemo za četiri mjeseca. Dakako, zasigurno će biti onih kojima će nedostajati tradicionalni termin - od subote do subote prije svega iz razloga jer je to dugogodišnja tradicija, a drugima će promjena biti nešto pozitivno, posebice zbog produženja vikenda i bolje iskoristivosti subote.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum