PITALI SMO GRAĐANE

IZLAZNOST NI OVE GODINE NEĆE BITI VELIKA? Većini Puljana važnije od izbora je pitanje hoće li za vikend zasjati sunce

| Autor: Chiara BILIĆ
Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


S obzirom na to da nam je većina Puležana na pitanje hoće li izaći na izbore odmahnula rukom u znak negacije, čini se da izlaznost ni ove godine neće biti velika. Ako kiša bude lijevala i u nedjelju, rekli su nam neki u prolazu, malo je vjerojatno da će izmigoljiti iz toplih domova

 

Kome će Puljani pokloniti svoj glas na predstojećim izborima za Europski parlament, pitanje je na koje smo jučer ujutro odgovor odlučili potražiti gdje drugdje nego u centru grada. Iako su pulske ulice već neko vrijeme preplavljene kampanjskim plakatima stranaka koje ih pozivaju da u nedjelju izađu na birališta, čini se da je većini građana puno bitnije hoće li zadnjeg vikenda najkišovitijeg svibnja u posljednjih 60 godina sunce napokon rastjerati tmurne oblake.

Prvi kat Tržnice vrvi ljudima. Sklanjaju se od kiše. Na kavi susrećemo izgnanog, dugogodišnjeg člana IDS-a i bivšeg gradskog vijećnika Marka Martinčića. Na izbore će, razumije se, izaći. Ali za koga će glasati, kaže, njegova je privatna stvar. Predviđa da će dominirati vodeće stranke, na što ukazuju i predizborne ankete, a ove ostale će, u okviru statističke pogreške, možda ići malo u plus, malo u minus. Sumnja da će nositelj liste Amsterdamske koalicije, aktualni župan Valter Flego osvojiti mandat.

Jakovčić i Holy

- Puno je vjerojatnije da će većinu preferencijalnih glasova na toj listi sakupiti Anka Mrak Taritaš ili Krešo Beljak. Flegov izborni bazen je kudikamo uži. Ako oni Flegu prepuste glasove, to bi za IDS bila pljuska desetljeća. To možemo zahvaliti kadrovskoj politici predsjednika stranke, smatra Martinčić.

S obzirom na to da nam je većina Puležana na pitanje hoće li izaći na izbore odmahnula rukom u znak negacije, čini se da izlaznost ni ove godine neće biti velika. Ako kiša bude lijevala i u nedjelju, rekli su nam neki u prolazu, malo je vjerojatno da će izmigoljiti iz toplih domova. Zato ovdje možda nije naodmet podsjetiti kako su Puljani glasali na europarlamentarnim izborima 2014. godine. Najveće su povjerenje dali tadašnjoj Kukuriku koaliciji (SDP-HNS-IDS-HSU), koja je od ukupno 13.153 pulskih glasova dobila 7.468, točnije 13,4 posto. Na drugom je mjestu tada bila stranka OraH, dok je treće pripalo HDZ-ovoj listi. Što se pak preferencijalnih glasova tiče, uvjerljivo je pobijedio Ivan Jakovčić s 4.157 glasova, a slijedila je Mirela Holy koja je prije pet godina bila na OraH-ovoj listi, a ove godine na SDP-ovoj. Ruža Tomašić s HDZ-ove liste u Puli je tada prikupila 652 glasa.

Na izbore će izaći gospođa Nina Cvitić. Omeli smo je dok je s prijateljicom razgledavala izloge. Pitamo je za koga će glasati. Prvo nam odgovara da je to tajna. Ipak, nije dugo izdržala. Smijulji se, govori da će u nedjelju glasati za "naše".

- Za koje naše?, pitamo ju.

- Za Flega. A za koga drugoga? Vjerujem da će proći, kaže Nina.

Aljoša Vlačić inače izlazi na izbore. Pogotovo na lokalne. Na ove europarlamentarne izaći će ako, šali se, bude radni dan.

- Znači, sve sam rekao. Neću izaći jer neće biti nikakvih promjena. Hobotnica će pobijediti. To je nažalost tako. Flego će sigurno osvojiti mandat. A gdje je Jakovčić? Sadi češnjak za Flega?, pita se Aljoša.

No, on ipak smatra da su izbori za EU parlament bitni. Tamo se definitivno odlučuje i o našoj budućnosti. Ne kreiramo si, veli, život mi, drugi to rade za nas.

Jaka lista

U prolazu zaustavljamo i Ajšu Ančić s kujicom maltezera u rukama. Odmah nam govori da uvijek izlazi na izbore. Od lokalnih, preko parlamentarnih do predsjedničkih. Ona svoje demokratsko pravo glasa uvijek iskoristi. Ništa drugačije neće biti ni ove nedjelje. Smatra ih jednako važnima. Ni ona nam ne želi reći za koga će glasati. Pitamo je čija će lista ostvariti najbolji rezultat.

- Nisam sigurna da će Flego osvojiti mandat. SDP bi mogao dobro proći. Imaju jaku listu, odgovara.

- Čini se kao da ćete onda glasati upravo za njih, pokušavamo istjerati odgovor na sunce.

- Pa, eto…

Ispred ribarnice pričamo s Mladenom Maksanom. On itekako zna kome će dati svoj glas. Kao iz topa ispaljuje da će zaokružiti listu broj devet - HDZ.

- Izbori su važni za cijelu domovinu, a HDZ ima najbolje kandidate i najbolju listu, siguran je Mladen.

Nije siguran čije će ime zaokružiti. Nije mu to toliko ni važno. To su sve, za njega, dobri ljudi, koga god izabrao, ističe, neće pogriješiti. Bitno je, kaže, da je HDZ. Ipak, zaintrigirali smo ga. Razmišlja neko vrijeme. Na kraju se odlučuje za Gorana Pauka. A nije, naglašava, ni mladi Karlo Ressler loš izbor.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater