USKORO NA BIRALIŠTA

IZBORI ZA MJESNE ODBORE U PULI: Sve je više nezavisnih lista. Građani očito žele preuzeti stvari u svoje ruke. Saznajemo tko sve kreće u političku borbu protiv etabliranih stranaka

| Autor: Borka PETROVIĆ

Za izbore za vijeća mjesnih odbora grada Pule zaprimljeno je 50 kandidacijskih lista. Izbori za 16 mjesnih odbora održavaju se u nedjelju, 16. veljače, a za većinu odbora kandidacijske su liste predale stranke koje imaju svoje predstavnike u Gradskom vijeću - IDS, SDP i HDZ. IDS koalira s Istarskom strankom umirovljenika,

Građansko-liberalnim savezom, Liberalnim savezom i Zelenim savezom, a SDP s Hrvatskom strankom umirovljenika, Samostalnom demokratskom srpskom strankom, Hrvatskom socijalno-liberalnom strankom i Istarskim laburistima.

I dok IDS i SDP izlaze na izbore u svim mjesnim odborima, HDZ-ove liste oformljene su u "samo" sedam odbora - Kaštanjer, Monte Zaro, Monvidal, Stari Grad, Sveti Polikarp - Sisplac, Valdebek i Veruda.

Zanimljivo je da se u čak deset mjesnih odbora na ovim izborima pojavljuju nezavisne liste grupe građana koji su, očito, odlučili rješavati probleme svojih kvartova mimo glavnih stranačkih politika. To su mjesni odbori Arena, Sveti Polikarp - Sisplac, Monte Zaro, Monvidal, Nova Veruda, Stari Grad, Stoja, Štinjan, Veruda i Veli Vrh.

Za Mjesni odbor Arena bore se tri liste; IDS-ovu predvodi Klaudio Paljar, SDP-ovu Damir Milanović, dok im je protukandidatkinja Ivana Strmotić, nositeljica liste grupe birača. Na Busoleru su dvije

liste; IDS-ova čiji je nositelj Daniel Deković te SDP-ova koju predvodi Alen Buršić. Slična je situacija na Gregovici gdje IDS-ovu listu predvodi Vanja Juhas, a SDP-ovu Amir Rušiti. Zanimljivo je da je na IDS-ovoj listi i Marko Račan, poznati eko-aktivist, za kojeg se špekuliralo da će u borbu za svoj kvart krenuti s vlastitom nezavisnom listom, ali je na kraju ušao na IDS-ovu, kako doznajemo, kao nezavisni kandidat.

Stanovnici Kaštanjera mogu birati između triju lista: HDZ-ove čiji je nositelj Bernard Mostarkić, IDS-ove koju predvodi dugogodišnji predsjednik MO-a Valter Bilić, dok je nositelj liste SDP-a i partnera Marino Percan. Mjesni odbor Monte Zaro ima čak četiri liste; osim sveprisutnog IDS-a čiju listu predvodi Branka Daić Bursać i SDP-ove čiji je nositelj Boris Siljan, ovdje se pojavljuje i HDZ-ova lista koju predvodi Milko Pranjković, ali i lista grupe birača predvođena Milošem Mitrovićem.

Na Monvidalu se za ulazak u Vijeće Mjesnog odbora bore četiri liste: HDZ-a čiji je nositelj Tomislav Abramović, IDS-a i partnera koju predvodi Matija Rojnić, SDP-a i partnera čiji je nositelj Livio Antolović, ali i nezavisna lista na čelu s Markom Jovanovićem. U MO-u Valdebek listi HDZ-a nositelj je Sean Soldatić, IDS-a gradski vijećnik Massimo Brajuha, a SDP-a Tatjana Glavaš Maras.

U Mjesnom odboru Nova Veruda, uz stranačke liste koju za IDS predvodi Lari Tošić, a za SDP Matija Tomac, natječe se i nezavisna lista čiji je nositelj Noel Mirković. Čak pet lista se natječe u MO-u

Stari grad. Osim IDS-ove koju predvodi Iva Burić Bučaj, SDP-ove čiji je nositelj Sena Devović, ovdje se za ulazak u Vijeće natječe i HDZ čiju listu predvodi gradski vijećnik Mirko Jurkić koji ovdje živi, a svakako je zanimljiva i nezavisna lista čiji je nositelj Kristijan Biteri, sadašnji zamjenik predsjednika MO-a, na čijoj je listi i ravnatelj pulske Gimnazije Filip Zoričić. Jedino se ovdje pojavljuje i lista Radničke fronte koju predvodi Svjetlana Ević.

Za Mjesni odbor Stoja natječu se IDS-ova lista čija je nositeljica Laura Svorcan Kostić, SDP-ova čiji je nositelj Sanel Duračak te lista grupe birača na čijem je čelu Marija Langer. Langer je, podsjetimo, tri puta bila predsjednica ovog MO-a, a kandidirala se pet puta zaredom. Između triju stranačkih i jedne nezavisne liste birat će žitelji MO-a Sveti Polikarp - Sisplac. To su HDZ-ova lista nositelja Dragana Jelenića, IDS-ova i partnera koju predvodi Tarik Gvožđar, SDP-ova koju vodi Lovro Sangaleti te lista grupe birača predvođena Velimirom Percanom. Na potonjoj listi je i Dragica Pršo, nekadašnja predsjednica pulskog Oraha.

Mještani Šijane mogu birati samo između dviju lista; IDS-ove koju vodi Alen Drandić te SDP-ove koju vodi Milena Mikač Bogunović. U Štinjanu listu IDS-a predvodi Dorijano Radolović, a SDP-ovu Drago Marić. Ipak, malo je vjerojatno da prevagu ponovno neće uzeti nezavisna lista na čelu s Dušankom Babićem koja ovaj mjesni odbor vodi već 20 godina, a sada na izbore izlazi šesti put.

Na Velom Vrhu mještani mogu birati između dviju stranačkih i jedne nezavisne liste - Cinzia Počeko Kranjec predvodi listu IDS-a, Nela Zrnić listu SDP-a, a nezavisnu građansku listu i na ovim izborima predvodi Marino Drandić. Na Verudi nositeljica je liste

HDZ-a Samanta Jadreško, IDS-a Suzana Boljun Kaluža, SDP-a Arno Mladinić, dok nezavisnu listu predvodi Vesna Martinko. Za Mjesni odbor Vidikovac bore se dvije stranačke liste: IDS-ovu predvodi Boris Fornažar, a SDP-ovu Silvana Gal.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum