ovog vikenda

U Buzet stiže vrhunski oktanski show - "Gymkhana Riki Racing 2023"

| Autor: Edi Prodan
(Foto: Gymkhana Riki Racing 2023.)

(Foto: Gymkhana Riki Racing 2023.)


Još jedan buzetski vikend na prelasku ljeta u jesen dobiva trajni oktanski sadržaj. U subotu i nedjelju, 23. i 24. rujna, u centru Buzeta, na parkingu "Mašimova škulja" održat će se - gymkhana na kojoj se očekuje nastup tridesetak posebno pripremljenih vozila i vozača. Posebni auto show nosi naziv “Gymkhana Riki Racing 2023”.
Što je to Gymkhana?
Ime je posuđeno iz konjičke discipline gymkhana. To su vremenski i/ili brzinski manevri u automobilu.  Oni mogu sadržavati prepreke kao što su čunjevi, gume i bačve.  Vozač mora manevrirati kroz unaprijed određenu "stazu" i pritom mijenjati mnoge različite tehnike vožnje.
Jedini vozač, Hrvat, koji je vozio Gymkhanu izvan granica Lijepe naše je Marko Palijan.
- Sve je to OSV! Razlika između našeg OSV-a (ocjensko spretnosnih vožnji) koji su najbliži ovoj disciplini je podjela po pogonu auta a ne po kubikaži ili međuosovinskom razmaku. Dakle, vozila se dijele na prednji, stražnji i 4x4 pogon. Zanimljivo je da nema vožnje unazad – rikverca, a da prepreke koje vozila moraju zaobići na ucrtanoj trasi poligona ne moraju biti čunjevi, nego stare bačve, gume, skulpture ili sve što se organizatoru čini dovoljno atraktivno da privuče pažnju gledatelja i vozača, istaknula je Paljan.
Vrhunski vozač Marin Nežić iz Buzeta i  njegova tvrtka Riki Racing drugu godinu za redom organiziraju buzetsku Gymkhanu.
- Gymkhana se može opisati kao kombinacija ocjensko spretnosnih vožnji i drifta, u direktnoj borbi sa protivnikom. Vozači se bore u direktnom dvoboju, bez mogućnosti kontakta, pod pritiskom za boljim rezultatom od suparnika. Vozači voze prema posebnom pravilniku pojedinog natjecanja, odnosno skici trkališta.
Na trkalištu se nalaze dvije paralelne staze, iste konfiguracije i duljine. Nakon svake vožnje vozači zamjenjuju staze. Starta se u paru istovremeno, na znak startera ili semafora. Vozi se trening, kvalifikacijske vožnje, finale i super finale. Super finale je natjecanje pobjednika iz klase “prednji pogon” i “zadnji pogon", pojašnjava Nežić.
U subotu su treninzi od 10 od 18 sati, dok je u nedjelju početak natjecanja u 13 sati. 
Finalne vožnje i Super Finale su u 17 sati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini