PARAOLIMPIJSKE IGRE

ATLETIČARKA MEDULINA SE I DALJE PRIPREMA DA U TOKIJU OBRANI NASLOV U SKOKU U DALJ / Trener Danial Temim: Mikela Ristoski nikad nije bila spremnija

| Autor: Roberto CAR
Danial Temim (Danilo MEMEDOVIĆ) i Mikela Ristoski (Damir SENČAR/Hina)

Danial Temim (Danilo MEMEDOVIĆ) i Mikela Ristoski (Damir SENČAR/Hina)


Mikela je konačno zdrava, ništa je ne boli i maksimalno trenira, što se vidi i po rezultatima na treningu. Ona je sa skraćenim zaletom, s devet koraka, skočila 5,20 metara. Nikad nije tako dobro skakala, rekao je trener Danial Temim

Koronavirus je ubio sport. Sve je stalo, sva su natjecanja odgođena, a sportašima je zabranjeno grupno treniranje. Mogu tek individualno trenirati kod kuće. To je realnost ovog trenutka. Ne samo u Hrvatskoj, već u cijelom svijetu. Pa opet, uvijek postoji iznimka. U moru odgođenih natjecanja dvije su hridi, dva najveća ovogodišnja sportska natjecanja zasad nisu odgođena. To su Olimpijske igre i Paraolimpijske igre u Tokiju. Za ove druge, hrvatski i istarski sport ima jednog jakog aduta, Mikelu Ristoski. Pulska atletičarka, članica Medulina, još uvijek trenira i priprema se za nastup u Tokiju gdje će braniti olimpijsko zlato u skoku u daj osvojeno prije četiri godine u Rio de Janeiru.

Jedini cilj

- Po trenutnim saznanjima, Paraolimpijske igre u Tokiju bi se trebale održati kako je i planirano, dakle koncem kolovoza i početkom rujna. Mikela je među četiri potvrđena hrvatska kandidata za nastup. To se pravo može dobiti ili plasmanom među četiri na svjetskom prvenstvu ili plasmanom među četiri na svjetskoj ljestvici. Mikela je bila treća u dalju na posljednjem, prošle godine održanom SP-u, a zauzima i treće mjesto na svjetskoj ljestvici, rekao je Mikelin dugogodišnji trener Danial Temim.

Igre u Tokiju su trebale biti Mikelina kruna sezone, no odgodom svih ostalih natjecanja ostale su zasad jedina planirana akcija ove sjajne sportašice i njezinog trenera.

- Sezonu smo planirali na način da krenemo s prvenstvom Hrvatske koje se trebalo održati u Puli, potom je Mikela trebala nastupiti na Europskom prvenstvu u lipnju u Poljskoj i na kraju bi došle Paraolimpijske Igre u Tokiju. Pripreme su dosad protekle odlično. Mikela je konačno zdrava, ništa je ne boli i maksimalno trenira što se vidi i po rezultatima na treningu. Ona je sa skraćenim zaletom, s devet koraka, skočila 5,20 metara. Nikad nije tako dobro skakala u ovom dijelu priprema. Zato smo planirali da na državnom prvenstvu ide od 5,50 do 5'70, nakon toga na europskoj smotri još malo dalje i onda u Tokiju još dalje. No, sad se sve promijenilo. Otkazani su i prvenstvo Hrvatske i Europsko prvenstvo, tako da sad prilagođavamo treninge jer nam jedini cilj ostaje Tokio. Možda se ova dva natjecanja prebace za neki kasniji termin, nakon Tokija, ali to se još ne zna. Zato sad treniramo smanjenim intenzitetom, bez forsiranja.

Medulin je pust

Mikela je tako jedna od rijetkih sportašica koja i dalje, relativno mirno, trenira po uobičajenom programu. Koronavirus joj je revidirao planove i način treninga, ali nastavila je raditi.

- S obzirom na to da treniram samo Mikelu i sprintericu Luanu Šebalj, nastavili smo s radom. Treniramo sami u teretani hotela Belvedere u Medulinu, budući da je hotel zatvoren. Ostale treninge radimo u Medulinu na šljaci ili na Vižuli gdje ima jedna dobra dionica za trening. Kako Luana ima auto, njih dvije dođu s autom na trening, odrade sve što smo planirali i odmah sjedaju u auto i idu doma. Tako da doista pazimo na zdravlje, a svakako nam je olakšano jer smo jedini na tim mjestima gdje treniramo. Općenito je čudno ovih dana prolaziti Medulinom. Sve je pusto, nema turista, nema one uobičajene gužve, zaključio je trener Temim.

Dakle, dobra je vijest da se paraolimpijska pobjednica iz Rija sprema da brani svoj naslov u skoku u dalj u Tokiju, da je zdrava i da se mirno priprema za novi veliki ispit njezine nevjerojatno bogate karijere u kojoj je dosad osvojila više od sto medalja, uglavnom zlatnih, s najvećih natjecanja, POI, svjetskih i europskih prvenstava. Zbog situacije s pandemijom globalnih razmjera nitko ovog trenutka ne može biti siguran hoće li se OI i POI u Tokiju doista i održati, ali ako čovječanstvo u sljedeća dva mjeseca pobijedi ovu opaku bolest, Mikela će biti spremna da još jednom razveseli sebe i sve njene navijače diljem Hrvatske.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini