SP U KROSU

Nesuđeni organizatori govorili o gubitku velike manifestacije - Mezulić: Ovo je velika blamaža hrvatskog sporta

| Autor: Roberto Car
Elvis Peršić, Mate Mezulić i Robert Franković (Snimio Roberto Car)

Elvis Peršić, Mate Mezulić i Robert Franković (Snimio Roberto Car)


Nakon što je Svjetska atletska federacija potvrdila da se Svjetsko prvenstvo u krosu u veljači 2024. godine u Medulinu i Puli neće održati, krenuo je "rat" između odgovornih za organizaciju. Hrvatski atletski savez, na čelu s predsjednikom Ivanom Veštićem i dopredsjednikom Mariom Bratulićem na jednoj, i članovi lokalnog organizacijskog odbora, predsjednik Atletskog saveza Istre Elvis Peršić, predsjednikom Atletskog kluba Medulin Mate Mezulić i predsjednik Atletskog kluba Maraton 2000 Robert Franković na drugoj strani. Krenula su priopćenja i međusobne optužbe, Peršić, Mezulić i Franković održali su konferenciju za novinare sa željom da pojasne kako je izgubljeno prvenstvo i tko je za to odgovoran.

- Ovo je najveća blamaža hratske atletike. Svjetsko prvenstvo u krosu je najveće atletsko natjecanje koje Hrvatska može organizirati jer mi zbog ekonomskih ograničenja i neodgovarajuće infrastrukture ne možemo organizirati neka druga atletska natjecanja. Ovo je idealno natjecaje za Hratsku i Istru. Pogotovo jer se u veljači, dakle izvan sezone, popunjavaju hotelski kapaciteti - rekao je predsjednik AK Maraton Robert Franković.

Školarci

- Tu je i suradnja s hrvatskim školskim sportom. To bi bilo neprocjenjivo. Školska djeca su u petak, dan prije glavnih utrka SP-a, na istoj stazi u Kaželi trebala trčati kros, a medalje bi im dijelili najbolji svjetski trkači. To bi im ostalo u sjećanju za cijeli život i dobrom dijelu njih bi to bio podstrek da se bave trčanjem. Hrvatska atletika sad nema široku bazu i ovo je bila prilika za omasovljenje "kraljice sportova". Tu su i ekonomski aspekti. Sramota da nismo kadri organizirati natjecanje će odjeknuti, ne samo u cijelom atletskom svijetu, nego i u svjetskom sportu. Ivica Veštić se 28. lipnja povukao s mjesta presjednika lokalog organizacijskog odbora SP-a u krosu, a sad bi bilo najbolje da se povuče i s pozicije predsjednika HAS-a - rekao je Franković. - AK Maraton 2000 i naši lokalni partneri, ASI i AK Medulin su sve napravili. Osigurali smo milijun i pol eura, što je 75 posto planiranih sredstava. Zanimljivo, Ivan Veštić je prije tri dana rekao da taj novac postoji, iako je dosad to negirao. Stalno je govorio da ne možemo osigurati novac, da smo u problemima i stalno je širio defetizam. Otkako je dobivena kandidatura, nijednom se nije udostojio doći u Puli i Medulin i razgovarati s nama, niti je u ovih godinu dana došao kod našeg glavnog partnera Arena Hospitality grupe da s njima razgovara.

O optužbama da su "lokalci" krivi za neuspjeh, Franković je nastavio.

- Veštić je optužio mene i AK Maraton da smo glavni krivci za ovaj neuspjeh. Žalosno da vodstvo HAS-a s Veštićem na čelu, nakon što više od godinu dana nisu radili ništa, odnosno radili su kontra organizacije, ima obraza optužiti partnere za gubitak prvenstva. Međutim, Vlada je odobrila sredstva, a IAAF je rekao da smo mi pravni partneri i kompletnu komunikaciju je vodio isključivo s nama jer se HAS nije želio uključiti - dodao je Franković.

Predsjednik AK Medulin Mate Mezulić složio se s Frankovićem dodavši kako je HAS napravio sve da još u lipnju, kad se čekalo odborenje Vlade RH i kad je trebalo uplatiti depozit, Hrvatska izgubi organizaciju ovog natjecanja. Tada su lokalni organizatori to izbjegli izradom elaborata natjecanja kojeg je Ministarstvo sporta i turizma odobrilo, a Vlada RH prihvatila i potom uplatila predviđena sredstva.

Rješenja

- Mislim da je to najveća blamaža hrvatskog sporta u povijesti, a hrvatske atletike pogotovo. Mi smo sami osigurali sredstva od Općine Medulin u iznosu od 80 tisuća eura, pola smo trebali dobiti ove godine kroz rebalans u rujnu, pola iduće godine. Isto je bilo i s Pulom i turističkim zajednicama Medulina i Pule. S Istarskom županijom i TZ Istarske županije smo, također, bili u pregovorima o sličnim iznosima, kao i s TZ Hrvatske - iznio je Mezulić.- Bratulić nije trebao spašavati projekt kad je zamijenio Veštiča kao predsjednik LOC-a, nego samo nastaviti s njegovom provedbom u dogovoru s nama. To je tražila i svjetska federacija kad je bila u obilasku u Medulinu, na kojem Bratulić nije bio.

Elvis Peršić, koji je ujedno i član IO-a HAS-a, bio je vidljivo razočaran epilogom.

- Bili smo spremni preuzeti svu odgovornost i sami organizirati SP. Imali smo osigurana sredstva od Vlade RH i obećana od lokalne zajednice i bio je izvediv projekt. Nudili smo tri rješenja, nisu tada slušali i sad je sve izgubljeno. Nadam se da će nam IAAF dati u dogledno vrijeme da u Istri organiziramo neko veliko natjecanje. Dali smo sve od sebe, ali protiv nekih struktura je nemoguće ići - kratko je iznio Elvis Peršić.

Srbija postaje domaćin?

- Postoje indicije iz atletskog svijeta, koje mi ne možemo trenutno potvrditi, da će organizaciju SP-a u krosu sad dobiti Srbija. To su informacije s terena, ali ja ne želim vjerovati u takvu izdaju ljudi iz HAS-a. Nadam se da nije došlo do toga da smo jednostavno nekom drugom dali organizaciju prvenstva. To je bio i interes Hrvatske jer je Vlada RH za to odobrila nemala sredstva. Mario Bratulić, koji je član vladajuće stranke, na terenu nije napravio ništa da provede taj projekt, a njegov izvještaj o tome da nismo osigurali sredstva pobijaju riječi Ivana Veštića - rekao je Mate Mezulić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of