Savez želi izbjeći odgovornost

Priopćenje nesuđenih organizatora nakon gubitka domaćinstva SP-a u krosu 2024. u Medulinu i Puli

| Autor: Goran Rojnić
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


"Nakon što je Svjetska atletska federacija (WA) oduzela Hrvatskoj organizaciju Svjetskog prvenstva u krosu 2024. godine, a Hrvatski atletski savez (HAS) na to reagirao samo kratkim i nesuvislim priopćenjem u kojem svu odgovornost za ovaj posvemašnji skandal prebacuje na partnera u projektu AK Maraton 2000 optužujući ga za "petljanja s budžetom", dužni smo javnosti korektnije i konkretnije pojašnjenje.", navode u ime Organizacijskog odbora Svjetskog prvenstva u krosu 2024. predsjednik AK Maraton 2000Robert Franjković, predsjednik Atletskog saveza Istre Elvis Peršić i predsjednik Atletskog kluba Medulin Mate Mezulić.

"Hrvatska, odnosno Medulin i Pula domaćinstvo ovog natjecanja dobili su 15. srpnja 2022. Tom prigodom predsjednik HAS-a Ivan Veštić ustvrdio je da je to "najobuhvatnije atletsko natjecanje koje je dobila Hrvatska" i da će "najbolji svjetski trkači trčati na najljepšoj stazi na svijetu" pa poentirao sljedećim riječima: "To će biti ogromna promocija, sati izravnog prijenosa. Ovo je zapravo naša konkretna poruka svima da sport nije trošak, nego dobit. HAS je partner koji donosi vrhunski svjetski projekt za promociju Hrvatske." I to je bilo sve od čelnog čovjeka hrvatske atletike sve do danas. Nikakve konferencije za novinare niti posebne promocije Svjetskog prvenstva, kao ni ozbiljnije marketinške aktivnosti HAS i Veštić iz nekog nama nejasnog razloga nisu poduzimali.", ističu u priopćenju nesuđeni organizatori, istaknuvši da HAS nije niti napisao obećani elaborat na osnovu kojeg su od Vlade RH tražena sredstva, pa su to napravili oni te je zahvaljujući tome Vlada RH za organizaciju prvenstva izdvojila 948.300 eura.

"Hrvatska turistička zajednica nam je odobrila dodatnih 80.000 eura. Nakon sastanaka koje smo ponovno mi sami odradili s lokalnom zajednicom i institucijama prijedlog je bio da Istarska županija osigura 100.000 eura, kao i Turistička zajednica Istarske županije, po 80.000 eura trebali su izdvojiti Grad Pula i Općina Medulin, a također po 80.000 eura trebalo je stići od Turističke zajednice Medulin i Turističke zajednice Pula. Zanimljivo je da pripremljeni ugovor s TZ Medulin čelnici HAS-a nikad nisu potpisali. Što se tiče spomenutog "petljanja s budžetom", intervencija u budžet napravljena je upravo na zahtjev HAS-a, a WA je odmah obaviještena o tome. Planirani budžet je bio revidiran s prvotnih 2.5 milijuna na 2.1 milijuna USD, pa smo s potvrđenih gotovo 1.5 milijuna USD mi već sada bili vrlo blizu zatvaranja financijske konstrukcije. No, predsjednik Veštić je iz, ponavljamo, nekih nama sasvim nejasnih razloga, nastavio širiti defetizam i uvjeravati sve da nećemo moći osigurati tražena sredstva i organizirati Svjetsko prvenstvo, kao što je to činio već od konca prošle godine, kako privatno, tako i u kontaktima s ljudima iz Svjetske atletske federacije. Savez na taj način želi izbjeći odgovornost i kompromitirati službenog partnera u projektu.", navode, između ostalog, nesuđeni organizatori, istaknuvši da je ovo tek dio nužnih pojašnjenja, a više detalja o tome kako su i zašto Hrvatski atletski savez i predsjednik Ivan Veštić sabotirali organizaciju Svjetskog prvenstva u krosu u Kaželi, s kojom su se prije svega nešto više od godinu dana silno ponosili i hvalili, iznijet će na konferenciji za novinare u srijedu.

U srijedu opširnije o opstrukciji

Nesuđeni organizatori, odnosno Atletski klub Medulin, za sutra su sazvali konferenciju za medije u povodu otkazanog Svjetskog prvenstva u krosu u Puli i Medulinu 2024. godine, a sve u svrhu kako bi, navodi se u pozivu, iznijeli više informacija koje ukazuju na odgovornost i opstrukciju Hrvatskog atletskog saveza u realizaciji ovoga iznimno značajnog projekta za Općinu Medulin, Istarsku županiju i Republiku Hrvatsku.

Izjave na konferenciji će davati članovi lokalnog organizacijskog odbora Robert Franjković - predsjednik Ak Maraton, Elvis Peršić - predsjednik Atletskog saveza Istre i Mate Mezulić - predsjednik Atletskog kluba Medulin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini