SAVJET RODiteljima

Kako naučiti dijete 4 čarobne riječi?

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Freepik)

Ilustracija (Freepik)


Iako se trudite biti što bolji roditelj, sigurno će vas dijete barem jednom zaprepastiti svojim izjavama ili načinom razmišljanja. Kada i kažu ili naprave nešto ružno, djeca zapravo ne čine to iz „zločestih“ namjera kako vi to vidite, već iz neznanja, piše Mamin kutak.

Zato vam danas donosimo jednostavne načine kako najlakše naučiti dijete da koriste onih pet čarobnih riječi kojima sebi i drugima može olakšati i uljepšati i najružniji dan.

Budite primjer svom djetetu. Ako, čak i iz šale, preskačete ono „izvoli“, „molim“ i „hvala“ u svakodnevnoj komunikaciji, a „oprosti“ se ne čuje često u vašem domu, tada s promjenama morate započeti od sebe.

Uvijek pristojno i srdačno pozdravite sve članove svoje obitelji kada dolazite ili odlazite od kuće.

Zagrljaj i poljubac ukućana neka ne budu rijetkost, već svakodnevica.

Razgovarajte o tome kako ste proveli dan. Pokažite da vas zanima što se događa u životima vaših ukućana kada niste zajedno.

Kada je vrijeme objeda, lijepo zamolite ukućane da dođu za stol. Kada to odmah učine, zahvalite im što su tako brzo došli.

Iako vam se čini bezazleno, ove malene geste usadit će djetetu čarobne riječi koje i sami koristite već od malih nogu.

Stručnjaci smatraju da će dijete već od 2. godine početi oponašati takve vaše geste.
Najkasnije oko 4. ili 5. godine vaše će dijete početi svakodnevno koristiti ove čarobne riječi.

Osim što ćete se osjećati ugodnije u vlastitom domu i biti ponosni na mališane, sjetite se koliko života će promijeniti i koliko dana uljepšati vaše dijete takvih svojim ponašanjem i izvan doma.

Najvažnije je naučiti dijete da se ispriča i zamoli za oprost, a svi dobro znamo kako „oprosti“ najteže prelazi preko usana.

U današnjem svijetu djecu se većinom uči samo kako se ispričati, bez da im se objasni zašto se uopće ispričavaju.  A „oprosti“, da bi imalo smisla, mora biti iskreno i s namjerom, a ne tek prazna riječ. Svaki puta kada dijete pogriješi objasnite mu u čemu je pogriješilo i koje je ispravno ponašanje u toj situaciji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini