ZAGREB

Caritas pokreće inicijativu za kulturnu pomoć djeci samohranih roditelja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U povodu Svjetskog dana siromaha, zagrebački Caritas najavio je u petak pokretanje humanitarne inicijative tijekom studenoga i prosinca za djecu samohranih roditelja, koja nisu pogođena samo materijalnom nego i kulturnom neimaštinom, jer su isključena iz društvenih zbivanja.

"Ta djeca nisu zakinuta samo za materijalno, za hranu, odjeću i obuću, nego puno puta im njihovi roditelji ne mogu priuštiti odlazak u kino, na klizanje, dječje kazalište ili izlete. I na taj su način ta djeca, u odnosu na drugu djecu s kojom se druže u školi, siromašna", rekla je ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Jelena Lončar na konferenciji za novinare.

Taj oblik siromaštva ponekad zaboravimo jer smo, osobito u predbožićno vrijeme, usmjereni na materijalno pomaganje ljudima. Stoga u povodu 3. Svjetskog dana siromaha pozivamo kulturne organizacije, kazališta, kina i obrazovne organizacije da donacijom karata za svoje priredbe, tečajeve plesa i jezika, te informatičke radionice olakšaju i uljepšaju predblagdanske dane toj djeci, rekla je Lončar..

Caritas u suradnji sa Crvenim križem, Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom te drugim humanitarnim i karitativnim organizacijama redovito pomaže oko 500 jednoroditeljskih obitelji na širem području Zagreba. I Grad se uključio u Caritasovu inicijativu te je za 238 osoba, odnosno 119 obitelji, organizirao i poklonio mađioničarsku predstavu krajem studenoga.

Hrvatska ima višu stopu rizika od siromaštva od prosjeka EU-a 

Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić istaknula je da Hrvatska ima iznadprosječnu stopu rizika od siromaštva u odnosu na prosjek Europske unije. 

Postotak rizika od siromaštva, prema zadnjim podacima, za Hrvatsku iznosi oko 19,3 posto, dok je prosjek EU-a oko 16 posto. U Hrvatskoj postoje i velike regionalne razlike u siromaštvu, tako Zagreb prema dohodovnoj metodi ima gotovo upola manju stopu rizika, odnosno 9,5 posto.

"Važno je da pomognemo ljudima u najosnovnijem, a to je zadovoljavanje osnovnih životnih potreba. Fokus je prema jednoroditeljskim obiteljima, jer su one, uz obitelji koje imaju više djece, u povećanom riziku od siromaštva", rekla je Galić.

Prema istraživanju Grada, samohrani roditelji susreću se i s problemima stigmatizacije i diskriminacije, teškog pronalaska zaposlenja, stambene sigurnosti, pomoći oko djece i plaćanja alimentacije. U 84 posto slučajeva riječ je o obiteljima majki s djecom.

Također, u zadnjih 10-ak godina dječje siromaštvo je nešto više nego siromaštvo cjelokupne populacije, što bi nas trebalo zabrinuti, naglasila je Galić.

Na konferenciji je predstavljena i Socijalno-karitativna karta Zagreba koja objedinjuje informacije o 30-ak organizacija koje brinu o potrebitima, poput pučkih kuhinja, prihvatilišta za beskućnike, socijalnih samoposluga te organizacija koje nude pomoć starijima i nemoćnima, te mladima.

Karta je dostupna na mjestima gdje Caritas djeluje, u franjevačkom samostanu sv. Franje Asiškog, a pročelnica Galić najavila je da će se Grad pobrinuti da karta bude dostupna unutar gradskih lokacija, područnih ureda, centara za socijalnu skrb i domova zdravlja.

Svjetski dan siromaha ustanovio je papa Franjo, a ove se godine obilježava 17. studenoga, pod geslom "Ufanje ubogih neće biti zaludu". Drugi dio obilježavanja održat će u nedjelju na sam Dan siromaha, a uključit će euharistijsko slavlje i objedovanje kardinala Josipa Bozanića s korisnicima prihvatilišta za beskućnike u samostanu Misionarke ljubavi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini