(Hina/EPA)
Zaboravite na vruću čokoladu: hladno piće napravljeno od dijelova kakaovca koji se obično bacaju ima za cilj namamiti potrošače svjesne zdravlja i okoliša.
Napitak "Elix" koji je u četvrtak predstavila švicarska tvrtka Barry Callebaut, najveći svjetski proizvođač čokolade, dio je rastućeg trenda korištenja 100 posto voća u prerađenoj hrani kako bi se smanjio otpad i pritisak na okoliš.
Obično se 70 posto ploda kakaa, uključujući koru, pulpu i sok odbaci, a samo se zrna koriste za izradu čokolade.
"Ima vrlo lijep oštar, voćni okus", rekao je izvršni direktor Barryja Callebauta Peter Boone za AFP uoči predstavljanja u Amsterdamu.
"A i koristi zdravlju".
Napitak se prvo predstavlja u Europi gdje je agencija EU -a za sigurnost hrane podržala tvrdnje da su flavonoidi u kakau korisni za cirkulaciju krvi.
Odobrenje američke Uprave za hranu i lijekove "čeka se u proljeće 2022.", rekla je tvrtka.
Elix je najnoviji proizvod tvrtke koja opskrbljuje prehrambene divove poput Nestlea, Unilevera i Mondeleza kojim se nastoji nadomjestiti pad potrošnje čokolade na razvijenim tržištima.
Godine 2017. Barry Callebaut predstavio je novu vrstu - ružičastu čokoladu nazvanu ruby, a 2019. tvrtka je lansirala novu vrstu čokolade napravljenu od čitavog ploda kakaovca.
Napori da se iskoriti čitav plod uslijedili su nakon kritika da je industrija čokolade pridonijela uništavajnu šuma u glavnim proizvođačima Obali Bjelokosti i Gani.